|
E posibilă oare o apocalipsă în sudul Asiei?
În ultimul timp, situația din sudul Asiei s-a acutizat. Doi dintre cei mai importanți actori politici din regiune iarăși au ajuns în pragul declanșării unui război de proporții.
Situația este alarmantă, căci și India, și Pakistan sînt țări care posedă arma nucleară. În toiul conflictului este binevenită o analiză a rădăcinilor, dar și a componentei lui istorice. Cine are dreptate? Și cine va obține victoria într-un posibil război? Și, la general vorbind, este oare posibil, la începutul sec.XXI, un învingător în confruntarea atomică dintre două cele mai mari state din Asia de Sud - statul islamic Pakistan și India, fortăreața istorică a hinduismului și a toleranței religioase?
În apogeul bogăției și al măreției
Conflictul dintre India și Pakistan are rădăcini istorice și religioase profunde. India, astăzi una dintre cele mai mari democrații din lume, secole în șir a fost țara hindușilor și a budiștilor.
Pe timpul regelui Ashoka, adică în anii 268-232 î.e.n., India era văzută ca o civilizație budistă. Se întindea pe milioane de kilometri pătrați. Apoi aici a biruit tradiția vedică în forma brahmanismului reformat, numit hinduism. În sanscrită, denumirea istorică a hinduismului este sanātana dharma, în traducere - "religia veșnică", "calea veșnică" sau "legea veșnică". Cca 1 mlrd. de oameni confesează hinduismul — în lume, este a treia religie după creștinism și islam. Hinduiștii formează majoritatea populației Indiei și a Nepalului.
În jumătatea a doua a sec. XX, hinduismul a ieșit dincolo de hotarele Indiei, a trecut frontierele naționale și a căpătat numeroși urmași în toată lumea. În prezent, foarte mulți adepți ai hinduismului trăiesc în țări ca Bangladesh, Sri-Lanka, Pakistan, Indonezia, Malaiezia, Singapore, Mauritius, Fiji, Trinidad și Tobago, Marea Britanie, Canada și SUA.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1708
- Populația:
- 2217 locuitori
Pelinei este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sătuc și Pelinei. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2217 oameni. Satul Pelinei a fost menționat documentar în anul 1708.
Comentarii
(0)