15 mai 2024, 10:30 Caleidoscop views 24791
De ce săptămîna are şapte zile şi cît timp trebuie să aşteptăm week-end-ul?
15 mai 2024, 10:30 Caleidoscop views 24791

De ce săptămîna are şapte zile şi cît timp trebuie să aşteptăm week-end-ul?

V-aţi gîndit vreodată de ce săptămînă are şapte zile și nu cinci sau opt? Acest lucru se datorează babilonienilor, care ştiau de existenţa a şapte planete, în funcţie de care, au numit și zilele săptămînii.

Ziua are 24 de ore şi babilonienilor le-au împărțit în mod egal între noapte și zi, căte o oră pentru fiecare semn zodiacal. Într-o oră sunt 60 de minute, deoarece anticii credeau că este o cifră favorabil. Dar noi nu suntem mai proști decît babilonienii! Am trecut banii în sistemul zecimal, de ce nu am face acelaşi lucru cu timpul?

Dacă vom împărţi ziua în 10 ore, cîte 100 de minute în fiecare oră, şi cîte 100 de secunde în fiecare minut, va fi mult mai rapid şi mai uşor pentru a calcula cît de mult timp este necesar pentru orice lucru. Principalul avantaj al unui astfel de sistem - posibilitatea de a folosi degetele, care de asemenea sînt 10 la număr pentru a determina timpul rămas.

Mii de ani în urmă, un astfel de sistem era utilizat chinezii antici. După Revoluţia franceză din 1789, în Europa, pentru un scurt timp a fost folosit sistemul zecimal. Încercările de a introduce sistemul zecimal pentru măsurarea timpului nu au avut succes din motive economice. În acele vremuri majoritatea ţărilor dezvoltate practicau comerţul maritim, iar navele foloseau sextante, teodolite şi hărţi bazate pe sistemul babilonian.

În momentul de faţă sînt utilizate sisteme de navigare GPS, care lucrează pe bază de unităţi atomice de timp. Aceste unităţi atomice sînt determinate de frecvența radiaţiilor emise de ceziu-133 la o anumită tranziţie atomică.

Cu toate acestea, sistemul babilonian de măsurarea a timpului are un avantaj indiscutabil: în cazul săptămînii de șapte zile week-end-ul  vine mai repede decît în cazul celei de zece zile.

Sursa: www.newscientist.com

Cuvinte cheie:

timp , omenirea , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769–1774
Populația:
1213 locuitori

Popencu este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chirov, Vladimirovca, Popencu și Zăzuleni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 91 km de Chișinău. Populaţia satului Popencu alcătuia 1213 oameni în anul 2012. Satul Popencu a fost menționat documentar între anii 1769 – 1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.