17 aprilie 2012, 09:44 Caleidoscop views 3102
17 aprilie 2012, 09:44 Caleidoscop views 3102

Descoperirea care ar putea schimba tot ce ştim despre Planeta Roșie

Cercetătorii americani spun că regiunile întunecate de pe Marte, care acoperă o suprafaţă de aproape 10 milioane de km pătraţi, sunt de fapt formate din sticlă, scrie Newscientist.com.

Pînă acum, compoziţia zonelor întunecate din nordul planetei nu era clară, măsurătorile spectrale indicînd doar că acestea nu au în componenţă bazalt, aşa cum se întîmplă în alte regiuni de pe Marte.

Briony Horgan şi Jim Bell, de la Universitatea din Arizona, au analizat fotografiile cu infraroşu realizate de vehiculul spaţial Mars Express şi au ajuns la concluzia că substanţa ar fi sticlă vulcanică. Aceasta, numită şi obsidian, se formează cînd magma se răceşte mult prea brusc pentru a se cristaliza. Astfel se explică şi culoarea închisă, scrie Newscientist.

Descoperirea este una importantă, deoarece regiunile respective ar putea conţine şi apă, fiind astfel propice vieţii, explică Horgan.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1783
Populația:
2140 locuitori

Capaclia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Capaclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2140 de oameni. Satul Capaclia a fost menționat documentar în anul 1783.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.