25 februarie 2017, 11:35 Caleidoscop views 10042
De ce serialul „Suleiman Magnificul” te face mîndru că ești Moldovean
25 februarie 2017, 11:35 Caleidoscop views 10042

De ce serialul „Suleiman Magnificul” te face mîndru că ești Moldovean

«Un post TV din Chișinău difuzează serialul turcesc „Suleiman Magnificul". Realizatorii acestuia menționează înaintea fiecărui episod că filmul este bazat pe fapte istorice (le putem găsi confirmarea și în letopisețele moldovenești).

Pe parcursul unui șir de episoade singurul factor extern care crează probleme „măritului sultan otoman" este domnitorul Moldovei, Petru Rareș. La început el a refuzat să trimită lotul convenit de berbeci în metropola imperială înaintea ramazanului (postului la musulmani).

Moldova și Valahia furnizau numărul necesar de ovine Istanbulului. Valahia trimitea ceea ce se cuvenea, însă deoarece Petru Rareș nu „și-a îndeplinit obligațiunile pe care și le-a asumat", Constantinopolul s-a confruntat cu o criză acută de carne.

Apoi Petru Rareș a refuzat să plătească tributul, fapt care l-a scos din sărite pe sultan (s-a răstit la pașa-lele sale în divanul imperial). Întrucît de nicăieri dintr-un alt colț al imperiului, care se întindea peste părți din Europa, Africa și Asia, o asemenea sfidare nu a mai venit în acea perioadă de timp, se profilează caracterul plin de demnitate al Domnului Moldovei, os din marele Ștefan.

De altfel, suzeranul a ordonat ca forțe militare să meargă să-i ceară socoteală lui Petru Rareș: ori plătește tributul, ori să-i fie tăiat capul. Și asta în ajunul pornirii unei campanii militare asupra Romei. Cum Roma nu a mai fost cucerită, reiese din faptele expuse că domnitorul Moldovei a contribuit la slăbirea forței militare otomane.

Astfel, Petru Rareș (domn al Moldovei în anii 1527-1538, 1541-1546) a continuat îndeplinirea misiunii asumate (și formulate) de înaintașul său Ștefan al III-lea (cel Mare): de a apăra Creștinătatea.

Bine, îmi va replica o voce (minte) critică, dar de ce privitorul de astăzi al serialului „Suliman Magnificul" ar trebui să fie mîndru, pătruns de sentimentul demnității, pentru că este Moldova. Se știe că Petru Rareș și-a apărat poporul de jaful din exterior (de exemplu, al turcilor), în timp ce astăzi grupări de șmecheri, cu pașapoarte moldovenești, jefuiesc, fură de rup societatea moldovenească, fără să aibă vreo remușcare de conștiință sau fără să se gîndească la faptul cît de mult au putut să degradeze moral unele specimene contemporane din neamul lui Petru Rareș.

Accept această replică. Moldova este într-o stare de degradare. Dar să nu uităm ce-am fost. Să ne raportăm la ceea ce am fost și atunci vom putea să redevenim ceea ce am fost. În acest context, rămîn nemuritoare cuvintele lui Petru Rareș: „Vom fi [iarăși] ce am fost și mai mult decît atît". În pofida oricăror hoți idioti».

Sursa: aurelian-lavric.blogspot.md

Cuvinte cheie:

serial , Petru Rareș , istoria

Comentarii

 (1)
  • #1 moldovan Răspunde Citează selecţia
    что действительно больше нечем гордится? вы серьзно?<br>
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1735
Populația:
3108 locuitori

Vărăncău este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Gherşunovca, Buschi și Vărăncău. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Rîbnița și la 108 km de Chișinău. Populaţia satului Vărăncău alcătuia 3108 de locuitori în anul 1997. Satul Vărăncău a fost menționat documentar în anul 1735.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.