25 februarie 2024, 13:30 Caleidoscop views 15386
Culoarea alimentelor le transmite un mesaj oamenilor
25 februarie 2024, 13:30 Caleidoscop views 15386

Culoarea alimentelor le transmite un mesaj oamenilor

Instinctiv, culorile roşu şi verde par nişte indicatori importanţi ai valorii energetice a unui aliment: mai ridicată sau mai slabă.

Într-un studiu realizat de o echipă italiană (Scuola Internazionale Superiore di Studi Avazanti), cercetătorii au explicat că „primatele non-umane evaluează calitatea nutriţională a fructelor şi a legumelor în funcţie de intensitatea nuanţelor de roşu şi verde, roşul semnalînd un aport de energie şi proteine mai ridicat".

Cum rămîne cu ființa umană? Studii anterioare au cercetat mai ales asocierea dintre culoarea produselor alimentare și aroma lor, dar puţine au examinat legătura dintre culoarea şi percepţia „instinctivă" a aportului caloric.

Specialiştii italieni au reunit voluntari cărora le-au prezentat o multitudine de imagini cu produse alimentare și cu altele necomestibile (cum ar fi obiectele), reflectînd o gamă largă de culori, inclusiv roşu şi verde, culori pe care ochii omului le recunosc extrem de bine (cu excepția persoanelor care au probleme cu vederea).

Rezultatul arată în mod clar că respectiva culoare influenţează interesul stîrnit de un aliment (rata cu care el captează atenția) și estimarea valorii sale nutritive (calorii). Astfel, roșul declanșează un răspuns mai rapid decît verdele și este asociat mai mult cu un aport superior de energie. Dar acest lucru nu este valabil decît pentru alimentele „proaspete", „naturale" (carne și legume), nu pentru cele prelucrate şi gătite şi pentru produsele nealimentare.

Desigur, distincția între roșu și verde nu este întotdeauna tranşată în mod formal din cauza intensităților de culoare şi a faptului că cele două culori – roşu şi verde – pot fi găsite în acelaşi aliment. Cu toate acestea, autorii consideră că „inspecția vizuală a unui produs alimentar, în special culoarea sa, constituie un element central al evalării de către oameni și că, practic, ei au același sistem de bază cu primatele non-umane", fapt care face trimitere la cele mai îndepărtate origini ale fiinţei umane.

Sursa: www.rador.ro

Cuvinte cheie:

culoare , alimentatie , psihologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
793 locuitori

Zorile este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zorile, Inculeţ și Ocniţa-Ţărani. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Orhei și la 55 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 793 de oameni. Satul Zorile a fost întemeiat în anul 1964.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.