07 februarie 2012, 11:23 Caleidoscop views 4293
07 februarie 2012, 11:23 Caleidoscop views 4293

Pentru electrocasnice este periculos și fulgerul la 2 km de casă


Foto: themes.ru 

Potrivit statisticilor, fiecare secundă Pămîntul este lovit de o sută de fulgere. Şi, deşi probabilitatea că fulgerul va nimeri într-o casă anume este foarte mică, pericolul este mare.

Reţineţi că riscul pentru dispozitivele electronice se menţine chiar şi atunci cînd fulgerul lovește la o anumită distanţă de casă - de pînă la 2 kilometri. Este periculos și aşa-numitul potenţial ridicat, atunci cînd în casă "intră" -  prin conductele de apă, canalizare, în general, prin orice reţea inginerească – un impuls electric de zeci de mii de amperi. Deaceea dacă vă adăpostiți de furtună în casă, deconectați toate aparatele electrice şi stați departe de tot ceea prin ce poate trece curentul electric, în special de conductele de apă şi robinete.

Atunci cînd fulgerul lovește solul sau orice obiect într-o rază de 1.500 de metri de clădire există probabilitatea ca șocuri electrice să se propage prin diverse comunicații, capabile de a conduce curentul.

Acestea sînt sistemele de alimentare cu energie, telecomunicaţii, conductele de gaz. Astfel creşte brusc tensiunea în rețelele electrice, ceea ce duce la diverse situaţii de urgenţă - de la deteriorarea unor microscheme pînă la scoaterea din uz a echipamentelor electrice.

Salvatorii  recomandă ca pe timp de furtună să fie deconectate toate aparatele electrice din casă, să nu fie folosit telefonul fix, să nu se stea lîngă ferestre și usi. Astfel vă veți proteja de probleme neașteptate.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1462
Populația:
32530 locuitori
Logo

Ungheni este un oraş în Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ungheni. Amplasat în partea de vest a republicii, pe malul stâng al rîului Prut, oraşul Ungheni este situat la o distanţă de 107 km de Chișinău. Localitatea este cel mai important punct vamal feroviar cu România. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 32530 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii, cu numele Unghiul, datează din 1462, fiind în proprietatea boierului Bratu.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.