06 februarie 2012, 14:31 Caleidoscop views 3132
06 februarie 2012, 14:31 Caleidoscop views 3132

Un supervirus: cercetătorii gripei trebuie reduși la tăcere de teama terorismului biologic


Foto: eradigitala.net 

De mai multe săptămîni la rînd, oamenii de știință, editorii revistelor Science și Nature, comitetele consultative și autorităţile discută despre faptul dacă ştiinţa poate să exercite auto-cenzura, de teamă că cunoştinţele dobîndite cu bună-credinţă, ar putea nimeri în mîinile teroriştilor, potrivit Die Zeit.  

De exemplu, Ron Fouchierde la Universitatea Erasmus din Rotterdam (Olanda) şi Kavaoka Yoshihiro de la Universitatea din Wisconsin-Madison (SUA) nu au avut intenţia de a dezvolta arme biologice. "Un grup de oameni de ştiinţă în frunte cu Ron Fouchier a vrut să afle dacă virusul gripei aviare H5N1 are potenţialul de a provoca o pandemie ca virusul gripei porcine H1N1 ", în scopul de a dezvolta vaccinuri şi terapii eficiente, relatează articolul.

Experimentul este descris în felul următor. Iniţial, virusul nu se transmitea la animale, dar oamenii de știință au identificat tulpini ale virusului care au afectat animalele bolnave şi le-au infectat pe cele sănătoase. După zece replicări virusul a fost capabil de a infecta independent animalele sănătoase, fără contact fizic, pe calea aerului.

Pentru aceasta a fost nevoie de cinci mutații, scrie publicaţia.

Potrivit revistei Science, SUA şi alte ţări se tem că teroriştii ar putea crea o armă biologică cu ajutorul virusului periculos, punctează Die Zeit. Ziarul adaugă că "la mijlocul lunii ianuarie, oamenii de știință au întrerupt în mod voluntar experiențele pentru 60 de zile".

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
1883 locuitori

Svetlîi este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alexeevca și Svetlîi. Localitatea se află la distanța de 30 km de municipiul Comrat și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1883 de oameni. Satul Svetlîi a fost menționat documentar în anul 1913 cu denumirea Denevița Nouă.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.