18 ianuarie 2012, 14:55 Caleidoscop views 3997
18 ianuarie 2012, 14:55 Caleidoscop views 3997

2011 a fost anul cu cele mai costisitoare dezastre naturale

Specialiştii spun că dezastrele naturale din 2011 au fost cele mai costisitoare din istorie, cheltuielile ridicîndu-se la peste un sfert de trilion de dolari la nivel mondial.

Mai bine de junătate din această pagubă colosală a fost înregistrată în urma cutremurul şi tsunami-ul din Japonia, din luna martie a anului trecut.

Deşi numărul dezastrelor naturale s-a încadrat în medie, iar numărul deceselor a fost sub medie, pagubele materiale produse de aceste catastrofe s-au ridicat la 380 de miliarde de dolari, comparativ cu 75 de miliarde de dolari, media anuală întîlnită pînă acum.

Din punct de vedere economic, 210 miliarde de dolari au fost pierderile provocate de tsunami-ul şi cutremurul din Japonia. Dezastrele de aici au făcut şi cele mai multe victime umane, fiind raportate 15.840 de decese.

Din fericire, oamenii de ştiinţă spun că unele dintre evenimentele pe care le-am văzut 2011 au loc odată la 1.000 de ani.

Deşi numărul dezastrelor geologice, precum cutremurele, nu pare a fi în creştere în ultimii ani, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre catastrofele meteorologice, care se întîlnesc din ce în ce mai des.

Cu toate acestea, legătura dintre schimbările climatice şi pierderile produse de calamităţile naturale este discutabilă. Se pare că pagubele au fost atît de mari din cauza suprapopulării şi a construcţiilor care au fost ridicate în zone unde, de regulă, au loc furtuni.

În topul celor mai costisitoare dezastre naturale intră şi inundaţiile şi alunecările de teren din Thailanda (40 de miliarde de dolari), cutremurul din Noua Zeelandă (16 miliarde de dolari), furtunile severe şi tornadele din 22-28 aprilie din Statele Unite (15 miliarde de dolari) şi uraganul Irene din Statele Unite (15 miliarde de dolari).

 

Sursa: USA Today

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1783
Populația:
4280 locuitori

Taraclia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Taraclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Căușeni și la 96 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4280 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1783.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.