19 august 2024, 15:30 Caleidoscop views 16372
Cele mai mari descoperiri ale umanităţii
19 august 2024, 15:30 Caleidoscop views 16372

Cele mai mari descoperiri ale umanităţii

Sînt lucruri pe care le folosim în viaţa de zi cu zi, descoperite şi inventate acum mulţi ani, fără de care nu ne-am putea imagina existenţa. Aceste descoperiri, unele dintre ele catalogate drept cele mai mari descoperiri ale umanităţii, au contribuit din plin la dezvoltarea societăţii. Pentru că nu le poţi clasifica în ordinea importanţei, iată o listă a celor mai importante descoperiri ale lumii, în ordinea apariţiei lor.

1. Uneltele din piatră

Descoperite acum 2,6 milioane de ani, uneltele din piatră au luat locul celor făcute din frunze sau lemn care se uzau mult mai repede. În plus piatra putea fi şlefuită şi era mult mai ascuţită şi mult mai eficace. Astfel că după apariţia uneltelor din piatră, vânătoarea a luat amploare.

2. Focul

Cine şi-ar închipui în ziua de azi viaţa fără focul descoperit acum un milion de ani. Oamenii sunt singurii care stăpânesc arta focului şi nici un alt animal nu l-a putut stăpâni. Focul dă căldură, îţi permite să găteşti hrana, focul a contribuit la dezvoltarea comunicaţiilor, dar şi la crearea unor arme noi. Se spune că după descoperirea focului, creierul oamenilor s-a dublat în dimensiune faţă de cel al strămoşilor lor.

3. Domesticirea animalelor

Acum 10.000 de ani, omul a descoperit că dacă se aşază într-un loc, îşi clădeşte acolo o mică comunitate, va economisi mai mult timp pe care altfel l-ar fi pierdut călătorind dintr-un loc în altul pentru căutarea hranei. Iar acest timp a fost folosit pentru dezvoltarea limbajului, domesticirea animalelor, controlul înmulţirii acestora, agricultura, vânătoarea. În aceste perioade se pun şi bazele primelor meserii: vânător, agricultor, medici veterinari etc.

4. Matematica

Matematica a avut un start timid, însă odată cu dezvoltarea agriculturii, oamenii au fost nevoiţi să facă calcule pentru a putea face troc cu produse şi animale. Au apărut monedele, iar matematica a fost un mijloc de dezvoltare a economiei. Mai mult, matematica a ajutat la dezvoltarea ingineriei şi a astronomiei.

4. Roata

Pentru că oamenii îşi dezvoltaseră deja ferme, aveau nevoie şi de ceva cu care să se mişte mai repede şi care să-i ajute la munca câmpului. Aşa ca nu-i de mirare că, acum 6.000 de ani, a fost inventată roata. Deşi, prima data roata a fost folosită la morile de apă sau de vânt, n-a mai durat mult până când s-au transformat în roţi pentru vehicule.

5. Hârtia

Apariţia hârtiei în anii 100d.Hr. a însemnat dezvoltarea comunicaţiei, a literaturii, a istoriei. Oamenii aveau suportul pe care să-şi aştearnă informaţiile, cunoştinţele, ceea ce a contribuit la dezvoltarea umanităţii în general.

6. Tiparul

Anul 1440 înseamnă apariţia tiparului, o altă piatră la consolidarea temeliei ştiinţelor. Hârtia şi scrisul au reuşit să păstreze informaţii de mare valoare din vremurile respective, însă tiparul a contribuit la scrierea mesajelor cu mai multă uşurinţă, precum şi la răspândirea mult mai rapidă a acestora. Să scrii o carte de mână necesita timp. Pe când la tipar se puteau scrie sute în doar câteva ore. Această invenţie a contribuit din plin la dezvoltarea cunoaşterii, oamenii având acces mult mai uşor la ştiinţă.

7. Vaccinul

Deşi era folosit de multe civilizaţii antice, vaccinul nu a fost pe deplin înţeles până în secolul al XVIII-lea. În acea perioadă vărsatul de vânt făcea ravagii, milioane de oameni mureau în fiecare an. Peste jumătate din adulţi şi peste 80% dintre copiii infestaţi decedau din pricina bolii. Însă după apariţia vaccinului împotriva vărsatului de vânt nu s-au mai înregistrat cazuri de deces la persoanele care au făcut vărsat de vânt.

Pentru tine care este cea mai mare descoperire a umanităţii?

Sursa: sfatulparintilor.ro

Cuvinte cheie:

stiinta , omenirea , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1832
Populația:
3903 locuitori

Başcalia este un sat şi comună din raionul Basarabeasca. Başcalia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 23 km de orașul Basarabeasca și la 118 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3903 oameni. Satul Bașcalia a fost întemeiat în anul 1832.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.