16 martie 2018, 09:35 Caleidoscop views 10349
10 lucruri de făcut pentru o dimineaţă perfectă şi energică
16 martie 2018, 09:35 Caleidoscop views 10349

10 lucruri de făcut pentru o dimineaţă perfectă şi energică

Ziua buna se cunoaste de dimineata, zice o vorba din batrani. Si pentru ca ziua sa-ti inceapa perfect, iata 10 trucuri simple care te vor ajuta sa-ti pastrezi tonusul ridicat.

1. Gandeste-te la ceva placut

In fiecare dimineata, dupa ce te trezesti, aloca-ti macar 30 de secunde in care sa te gandesti la cel putin un lucru placut pe care l-ai putea face pentru tine in acea zi si apoi sa-l faci cat de repede poti. Poate vrei o salata de fructe sau sa iti cumperi o pereche de pantofi, sau poate vrei sa asculti melodia preferata. Orice iti ridica moralul este binevenit.

2. Mananca echilibrat

O masa sanatoasa, care sa contina un mix de carbohidrati si proteine (terci de ovaz sau toast cu unt de arahide asezonat cu un praf de scortisoara), la care poti adauga 200 ml de cafea (doua cesti), iti dau un start excelent in zi. Pe langa faptul ca te vei bucura de o stare buna, vei avea si mintea la capacitate maxima.

3. Ia o gura de aer

Putina miscare in aer liber, chiar si cateva minute vor contribui la cresterea bunei dispozitii si la sporirea increderii de sine. Cercetatorii spun ca miscarea efectuata langa o apa amplifica efectele benefice ale acesteia.

4. Asculta natura

Atunci cand esti afara, fii atent la sunetele naturii. Functioneaza si daca asculti inregistrari cu sunete ale naturii. Intr-un studiu realizat recent s-a descoperit pacienti care au trecut prin diverse situatii stresante s-au recuperat mai repede daca au ascultat combinatii de sunete precum susurul apelor curgatoare si ciripitul pasarelelor. Unii cercetatori sugereaza chiar sa inlocuiesti clasicul ceas desteptator cu unul care emite sunete din natura.

5. Concentreaza-te pe sentimente pozitive

Imediat ce te trezesti respira adanc de 5 ori si gandeste-te la ceva placut. Chiar si atunci cand te trezesti in gand cu o frustrare sau un sentiment negativ, adu-ti aminte ca trebuie sa te concentrezi pe lucruri pozitive.

6. Bea ciocolata calda

Un studiu recent a dezvaluit faptul ca daca bei o bautura cu cacao, substantele din aceasta ridica nivelul de "alerta" si creste buna dispozitie. Savureaza dimineata cacao cu lapte degresat sau ciocolata neagra. Proteinele si carbohidratii din lapte te vor ajuta sa reechilibrezi glicemia, dar si sa pastrezi o stare de bine.

7. Bucura-te de tine

Nu sari din pat imediat ce te trezesti. Petrece 5 minute bucurandu-te de tine, de corpul tau. Fii atent(a) daca simti ceva amortit sau intepenit, fa cateva miscari de stretching, cateva exercitii de respiratie profunda. Aceste 5 minute te vor ajuta sa-ti dai seama ca esti "prezent" si in "stare buna" pentru a putea rezolva sarcinile zilei.

8. Elimina gandurile negative

Cea mai buna modalitate de a elimina gandurile negre este sa te gandesti la lucrurile pentru care esti recunoscator: poate ziua in care ai obtinut postul mult visat, sau ziua in care te-ai intalnit cu partenerul de viata, sau ziua in care s-au nascut copiii. Imagineaza-ti cum ar fi fost viata ta daca aceste zile n-ar fi existat. Vei vedea ca starea de spirit ti se va imbunatati simtitor si vei avea energie pentru orele urmatoare.

9. Miroase menta

Cercetatorii spun ca mirosul de menta ridica buna dispozitie. Pune un saculet cu menta sub perna si imediat ce te trezesti miroase-l. Se pare ca si guma de mestecat cu gust de menta are acelasi efect. Imediat dupa masa, opteaza pentru o guma de mestecat mentolata si vei putea sa te bucuri de cateva ore energice.

10. Zambeste

Este un lucru pe care il poti face oricand, oriunde: sa zambesti! Zambetul nu doar ca iti va ridica tie starea de spirit, insa va contribui la schimbarea dispozitiei celor din jurul tau. Arata-ti cat mai des zambetul si vei reusi sa imprastii buna dispozitie peste tot.

Sursa: www.antena3.ro

Cuvinte cheie:

sfat , om , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XVIII-lea
Populația:
1333 locuitori

Albota de Sus este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Albota de Sus, Sofievca și Roşiţa. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Taraclia și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1333 de oameni. Satul Albota de Sus a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.