|
Scenarii de rezolvare a crizei din Ucraina
In asteptarea intalnirii de miercuri, de la Minsk, a liderilor Germaniei, Frantei si Rusiei, cancelarul Angela Merkel, presedintele Francois Hollande si Vladimir Putin, presa internationala a retinut cateva posibile scenarii de rezolvare a crizei din Ucraina, solutii avansate, de fapt, de respectivii sefi de stat si de guvern.
A fost un weekend diplomatic pe tema crizei ucrainene. Dupa ce, joi si vineri, Angela Merkel si Francois Hollande au purtat indelungi tratative la Kiev si Moscova, cei doi s-au deplasat, sambata, la Munchen, unde, in cadrul Conferintei internationala privind securitatea in lume, au avut prilejul unui schimb de opinii cu reprezentanti a statelor occidentale, in specual cu vicepresedintele american Joe Biden.
Astazi, capitala belarus, Minsk, ar urma sa gazduiasca o intrevedere a ministrilor de externe din Ucraina, Germania, Franta si Rusia. Va fi o confruntare a pozitiilor si analiza a discutiilor din ultimele zile. Marti, tot la Minsk, a fost programata alta intalnire cu participarea OSCE, Moscovei si Kievului, la care au fost invitati responsabilii autoproclamatelor republici din estul Ucrainei, Donetsk si Lugansk.
Interesant este ca, spre deosebire de alte situatii similare, de aceasta data, oficialii partilor implicate in acest proces de reglementare a situatiei din Ucraina au dat dovada de retinere. Nu au existat conferinte de presa, nici "scurgeri de informatii". Prin urmare, nimeni nu stie cat de departe s-a ajuns in incercarea, se pare a ultimei sperante, de a gasi o cale de iesire din impas.
Totusi, cateva dintre punctele planului de pace franco-german au fost dezvaluite de Hollande. Astfel, se are in vedere, printre altele, instituirea unei zone demilitarizate de 50-70 de kilometri de-a lungul actualiei frontiere dintre Ucraina si Rusia.
Alt punct propune ca teritoriile separatiste din estul Ucrainei sa primeasca "o mai larga autonomie". Presa internationala a evocat, de asemenea, posibilitatea deplasarii in zona de conflict a unei misiuni de pace a ONU, varianta respinsa insa de Kiev.
Fara a respinge aceste scenarii, expertii cred insa ca, intr-un final, va fi gasita o solutie tactica in stare sa puna capat conflcitului. "Este evident ca potentialul de agresiune al ambelor parti in acest razboi nu s-a epuizat si nu pot fi excluse noi izbucniri de violenta", au apreciat analistii.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1429
- Populația:
- 385 locuitori
Lucăceni este un sat din cadrul comunei Horeşti, raionul Făleşti. Satul Lucăceni este situat la distanța de 20 km de orașul Fălești și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 385 de oameni. Documentar satul Lucăceni este menţionat la 3 iunie 1429.
Comentarii
(0)