03 februarie 2024, 12:30 Caleidoscop views 16233
Ce trebuie să faci astăzi pentru a-ţi merge bine toată luna
Foto: divahair.ro
03 februarie 2024, 12:30 Caleidoscop views 16233

Ce trebuie să faci astăzi pentru a-ţi merge bine toată luna

Denumirea populară a lunii Februarie este cunoascută sub Faur, Făurar, Fluierar sau... Luna Lupilor

I se spune Făurar după făurarii în fier, care pregăteau fierul plugului pentru arat. Asta deoarece în Februarie noaptea îngheață pământul, iar ziua se dezgheață, dar și pentru că este o lună un pic... ciudată: gerul – ca de gerul Bobotezei și cald ca în martie-aprilie.

Este luna în care gospodarii satelor încep pregătirile pentru muncile câmpului, lucrul în livezi, altoitul pomilor, răsăditul semințelor și multe altele.

Superstițiile sunt legate de prevestirile de timp: dacă va cânta bufnița, e semn de primăvară timpurie, dacă Februarie este urât, Mai va fi o lună frumoasă, dacă nu e vifor în această luna, va fi vifor de Paști.

Obiceiul care are loc la începutul lunii februarie se numește Gurbanul viilor. Bărbații ies în vie şi taie câteva corzi de vie, dezgroapă o sticlă de vin îngropată din toamnă, făc foc, apoi se ospătează, joacă si sar peste foc.

De Gurbanul viilor, superstiția spune că nu e bine să începi o lucrare, dacă nu dai ceva de pomană înainte. Femeile dau de pomană turte cu mălai pentru ca lăcustele, cărăbușii și alte insecte să nu le strice recolta.

Dacă în această zi nu este zăpadă, atunci vor veni ninsori.

Sursa: www.romaniatv.net

Cuvinte cheie:

iarna , anotimp , tradiții

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
2486 locuitori

Colicăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Colicăuţi şi Trestieni. Suprafaţa totală a localităţilor din cadrul comunei alcătuieşte aproximativ 3.70 kilometri pătraţi. Satul Colicăuţi este situat la o distanţă de 7 km de  orașul Briceni. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Prima atestare documentară a satului Colicăuţi din âinutul Hotin datează din iulie 1575. În vechime satul s-a numit Culiceni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.