|
Foto: ruvr.ru |
Traian Băsescu s-a speriat
După ce a fost luat la palme de diplomaţia germană care nu doreşte intensificarea crizei din Ucraina şi extinderea acesteia în Europa de Est, Băsescu a ieşit cu o serie de declaraţii care, deşi au fost pe-alocuri comice şi pe-alocuri absurde, marchează transformarea „președintelui războinic" într-un „preşedinte pacifist".
În fond, președintele României a punctat cîteva aspecte pe care le cunoaște toată lumea, dar pe care clasa politică de la București evită să le recunoască în public. În primul rînd, Băsescu a descoperit faptul că procentul locuitorilor Republicii Moldova care și-ar dori o uniune cu România nu depășește 20%, concluzia logică și firească fiind imposibilitatea unui Anschluss contra voinței populare. În al doilea rînd, președintele României a explicat, așa cum a putut, că România nu va intra într-un conflict militar cu Rusia. Evident, Bucureștiul nu ar avea cu ce (mulțumim NATO!) să intre în conflict, dar scopul mesajului este altul. Diplomații germani au putut răsufla ușurați: a fost „dezamorsat" unul dintre personajele care ar fi putut contribui la intensificarea și extinderea conflictului, ba chiar ar fi putut încerca să tragă UE într-o confruntare „fierbinte" cu Rusia.
În acest context devine explicabilă reacția isterică a unor formatori de opinie care sunt mai mult filoamericani decît băsiști și care s-au simțit trădați de președinte. De fapt, Băsescu a încercat, timid și stîngaci, să-i sperie pe basarabeni cu ideea că scenariul din Osetia de Sud și Crimeea se poate repeta în curînd în Transnistria însă este absolut cert că efectul va fi nul.
Aspectul comic și totodată tragic al declarațiilor președintelui Băsescu, cît și cele făcute de Ponta și Antonescu, arată că nimeni din top-ul politicienilor de la București nu a înțeles ce se întîmplă de fapt în lume. Fiecare dintre ei a ratat o magistrală șansă de a-și schimba radical viitorul politic prin tăcere. Indubitabil, ei vor conștientiza ce s-a întîmplat, dar va fi prea tîrziu. Am intrat într-o nouă eră geopolitică. Lumea unipolară a murit pe 18 martie 2014. Am pășit pe tărîmul tuturor posibilităților, iar lucrurile care păreau imposibile vor deveni ceva obișnuit. Despre modul în care va arăta viitorul geopolitic vom discuta în articolele viitoare.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1643
- Populația:
- 2432 locuitori
Ineşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 1 km de oraşul Teleneşti şi la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2432 de oameni. Satul Inești a fost menționat documentar în anul 1643.
Comentarii
(0)