22 februarie 2015, 13:55 Caleidoscop views 20975
Pămîntul, în fața celei de-a șasea extincții în masă
Foto: stirileprotv.ro
22 februarie 2015, 13:55 Caleidoscop views 20975

Pămîntul, în fața celei de-a șasea extincții în masă

De-a lungul istoriei, pe Terra au avut loc cinci extincții în masă. Un expert susține ca acum sîntem in fața celei de-a șasea.

In trecut, Terra a suferit cinci extincții masive, însă cea mai gravă a fost cea de acum 250 de milioane de ani, cînd 96% dintre speciile marine si 70% dintre speciile de uscat au dispărut. Tot procesul de extincție a durat doar 60.000 de ani.

Acum, oamenii de știință sînt de părere că actuala combinație între schimbările climatice, distrugerea habitatelor nationale și relocarea unor animale face ca multe specii să fie în pericol, informează Daily Mail.

Un grup internațional de cercetători, Intergovernmental Panel on Climate Change, a anunțat în 2007 că între 20 si 30% dintre specii se vor confrunta cu riscul dispariției, dacă temperatura medie planetară crește cu doar 2 grade Celsius.

Un alt risc îl reprezintă introducerea unor specii străine in ecosisteme, care pot altera lanțurile trofice locale. Astfel speciile locale dintr-o zonă pot rămîne fără hrană, atunci cînd o specie straină, care nu are prădători naturali acolo, este introdusă.

In cartea sa, "A șasea extincție", scriitoarea Elizabeth Kolbert vorbește despre ce se poate întîmpla dacă procesul de extincție este accelerat. Ea susține că nu este normal ca o specie să dispară în timpul vieții unui om. Rata normală de dispariție a unei specii este incredibil de înceată, dar, în zilele noastre, oamenii de știință văd specii care dispar foarte des.

Kolbert a declarat că schimbarea chimiei oceanelor din cauza poluării produse de oameni, este cel mai important factor pentru accelerarea extincției în masă.

O treime din dioxidul de carbon produs de oameni este capturat de oceane. Cînd acesta se dizolvă, se transformă într-un acid, care destabilizează volume mari de apă și influențează negativ viețuitoarele din oceane.

Sursa: stirileprotv.ro

Cuvinte cheie:

Pamint , studiu , omenirea , moarte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1727
Populația:
787 locuitori

Molochișul Mare este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Rîbnița și la 116 km de Chișinău. Populaţia satului Molochișul Mare alcătuia 787 de oameni în anul 2012. Satul Molochișul Mare a fost menționat documentar în anul 1727.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.