Mergi spre compartimentul: Muzica
22 noiembrie 2021, 12:15 Muzica views 2493
Ion Suruceanu a avut mai multe concerte în România, Rusia și Ucraina
22 noiembrie 2021, 12:15 Muzica views 2493

Ion Suruceanu a avut mai multe concerte în România, Rusia și Ucraina

Interpretul de muzică ușoară Ion Suruceanu, Artist al Poporului, deținător al ”Ordinului Republicii”, în ultima perioadă, a avut a multe concerte în România, Rusia și Ucraina, dar și în R. Moldova, relatează Moldpres.

Solicitat de agenție, Ion Suruceanu a menționat că în ultimii ani evoluează în cadrul Festivalului Internațional de Muzică ”Mărțișor”, mai mult în România. ”Concertele din anul trecut au fost contramandate, din cauza pandemiei. În schimb, în acest an am concertat la București, Ploiești, Tecuci, Tulcea și în alte orașe. Cu alte ocazii, am evoluat la Sibiu și Borsec. Îmi place să cînt în România și nu numai. Merg cu plăcere în orice țară, unde sunt așteptat”, a precizat interpretul.

Recent, cîntărețul s-a întors de la Moscova, unde a avut trei concerte prezentate pentru diaspora moldovenească. ”Concertele au avut loc într-un restaurant – ”Casa Maria”, deschis de către un om de afaceri moldovean din diasporă. A fost ceva nemaipomenit. Sala era arhiplină. Lumea asculta muzică și dansa. Pentru că nu au avut posibilitate să participe toți doritorii, pe 15 ianuarie, de ziua nașterii marelui poet Mihai Eminescu, voi cînta din nou la Moscova”, a mai spus cîntărețul.

Tot în acest an, în luna septembrie, Ion Suruceanu a susținut un concert în orașul Hmelnițki, Ucraina, la invitația ambasadei noastre din țara vecină, unde a fost deschis un consulat al R. Moldova. În 2022, cînd va împlini 55 de ani de activitate, interpretul intenționează să organizeze un concert cu intrare liberă la Teatrul Verde din Parcul din Valea Morilor, unde a mai avut asemenea spectacole.

Ion Suruceanu s-a născut la 9 septembrie 1949, în satul Suruceniraionul Ialoveni. După absolvirea școlii din satul natal, în 1964-1967, a studiat pianul și fagotul la Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga” din capitală. Și-a început cariera profesională în 1968, în calitate de solist al formației vocal-instrumentale ”Noroc”, condusă de Mihai Dolgan, în care a activat pînă în anul 1970. Ulterior, a activat în diferite colective muzicale. A fost interpret al Ansamblului de muzică ușoară ”Bucuria”(1970-1973), al formațiilor ”Contemporanul (1974) și ”Real” (1990-1993) și a colaborat cu Orchestra de muzică simfonică și de estradă a Radioteleviziunii Naționale (1974).

Pentru meritele sale, Ion Suruceanu a fost distins cu titlurile onorifice ”Artist Emerit din R. Moldova” (1985) și ”Artist al Poporului din R. Moldova” (1990). În 1993 a fost decorat cu medalia ”Meritul Civic”, iar în 2004 cu ”Ordinul Republicii”. În prezent, liceul din satul său natal îi poartă numele. Ion Suruceanu a consacrat scenei 54 de ani.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ion Suruceanu , concert

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1902
Populația:
1538 locuitori

Grigorăuca este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cozești, Petropavlovca și Grigorăuca. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Sîngerei și la 106 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1538 de oameni. Satul Grigorăuca a fost menționat documentar în anul 1902.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.