Mergi spre compartimentul: Muzica
08 aprilie 2024, 10:30 Muzica views 38261
Mark Zeltser – un virtuoz excepțional
08 aprilie 2024, 10:30 Muzica views 38261

Mark Zeltser – un virtuoz excepțional

Astăzi muzicianul Mark Zeltser aniversează 76 de ani. Născut la 8 aprilie 1947 în oraşul Chișinău, Republica Moldova. Pe linie maternă provine dintr-o familie de muzicieni. Primele lecţii la pian le-a luat de la mama sa, care era maestru de concert și profesoară la Conservatorul din Chișinău.

Bunicul matern al lui Mark a fost unul dintre cei mai respectaţi profesori de muzică, dar și dirijor, absolvent al Conservatorului din Sanct Petersburg, clasa vioară a profesorului L. Auer, concomitent era profesor a două conservatoare private din Chişinău: "Unirea" și "Municipal", apoi a fost profesor şi prodecan al catedrei "instrumentelor cu corzi" a Conservatorului de Stat din Chişinău.

Mark îşi continuă apoi studiile muzicale la Şcoala muzicală medie de 10 ani „E. Coca". Debutul său scenic are loc la vîrsta de nouă ani, fiind acompaniat de Orchestra de cameră sub conducerea lui E. Vîşcăuţan.

Absolveşte apoi Conservatorul de Stat din Moscova, clasa pian cu profesorul Ia. Flier, precum și clasa ansamblului de cameră cu profesorul T. Gaidamovici.

Încă de pe timpurile cînd era student M. Zeltser a participat la cîteva concursuri internaţionale prestigioase:

•1968 – laureat al Concursului pianiştilor „Ferruccio Busoni" de la Bolzano,
•1969 ‒ obţine Premiul Mare la Concursul „Marguerite Long-Jacques Thibaud" de la Paris.

După absolvirea facultăţii, se întoarce la Chișinău, unde este angajat în calitate de profesor la Institutul de Arte. Paralel îşi începe cariera solo în calitate de pianist clasic. A lansat cîteva CD-uri cu lucrări muzicale clasice mondiale.

Din anul 1975 Mark Zeltser locuieşte în Statele Unite, la New York. Începînd cu anul 1998 – este profesor la colegiul din Louisiana, îşi continuă cariera solo. A creat un site everynote.com, scopul căruia e să facă accesibile toate operele muzicale clasice create vreodată.

Cuvinte cheie:

muzica , cultura , aniversarea , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1671
Populația:
1065 locuitori

Nucăreni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Nucăreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Teleneşti şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1065 de oameni. Satul Nucăreni a fost menționat documentar în anul 1671 cu denumirea Îndărătnici.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.