|
Compozitorul Veaceslav Daniliuc, despre protecția drepturilor de autor în Moldova
Compozitorul Veaceslav Daniliuc consideră că Ministerul Culturii, nu Agenția pentru Proprietatea Intelectuală, ar trebui să se ocupe de protecția drepturilor de autor.
Într-un interviu pentru Noi.md, el și-a explicat poziția.
”Vreau mă înțelegeți corect: Ministerul Culturii cunoaște mai bine viața muzicienilor. De ce s-a creat această situație? Vă pot povesti pe scurt despre un moment. Cu cîțiva ani în urmă, AGEPI a modificat Legea privind dreptul de autor. Dacă anterior, de exemplu, cei care utilizau fotogramele noastre - televiziunile prin cablu, posturile de radio - aveau un procent fix, pe care erau obligați să-l achite drept remunerație pentru drepturile de autor, acest procent fix a fost eliminat după modificările la lege. Acum, titularii dreptului de autor și utilizatorii fonogramelor lor trebuie să se înțeleagă între ei. Dacă nu ajung la un acord, utilizatorii pot continua să utilizeze fonogramele, în timp ce titularii dreptului nu vor primi nimic pînă cînd nu vor ajunge la un acord”, a menționat Veaceslav Daniliuc.
El a adus un exemplu.
”Să ne imaginăm la figurat că energia electrică costă 2,5 lei/kilowat. Acum imaginați-vă că anterior plăteați pentru lumină la Union Fenosa și foloseați curentul electric. La un moment dat, s-au făcut modificări la lege, iar acum Union Fenosa trebuie să negocieze cu dvs. Ei vin și spun: nu ne-ați plătit de trei luni. Dar voi răspundeți: nu v-ați înțeles cu noi! Conform noii legi, trebuie să ajungem la un acord comun privind plata. Apoi începeți să discutați, îmi datorezi atîta pentru un kilowatt. Iar voi răspundeți -Nu! Eu îți propun un bănuț, în caz contrar, pînă cînd nu vom ajunge la un acord, nu va exista nicio plată. Iată așa stau lucrurile. Ale cui interese sunt prioritare?", s-a întrebat compozitorul.
Veaceslav Daniliuc a menționat că Moldova este plină de talente și aproape fiecare a doua persoană din țară este fie un bun dansator, fie un bun interpret.
”Avem o republică foarte muzicală. Nu poți priva oamenii de acest talent. Nu există show business în Moldova. La noi pentru a promova o vedetă sau pentru a deveni o vedetă, trebuie să mergi pe piețele vecine. Ori în România, ori în Rusia, ori în Ucraina. Poți să faci o grămadă de cîntece și ele așa și să rămînă în bagajul tău”, a subliniat Veaceslav Daniliuc.
Potrivit lui, în general profitabile sînt nunțile.
”Dacă, de exemplu, mai înainte, pe la sfîrșitul anilor '90, începutul anilor 2000 se organizau concerte, puteai să faci niște bani din ele, acum acest lucru nu mai e suficient. Deci, ca o concluzie, pot spune că dacă sînteți gata să cheltuiți bani și sînteți încrezători că veți ieși pe piețele vecine, atunci - da, dacă nu - gîndiți-vă și singuri”, a spus compozitorul.
Sursa:
- Spectacol grandios dedicat marelui compozitor Ion Aldea Teodorovici ©
- Maia Sandu a reacționat la moartea rabinului, cetățean moldovean, stabilit în EAU
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1929
- Populația:
- 81 locuitori
Antonovca este un sat din cadrul comunei Prajila, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Florești și la 151 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 81 de oameni. Satul Antonovca a fost înființat în anul 1929.
Comentarii
(0)