|
Cine și pentru ce a propus un nou sistem de compensare a consumului de căldură
Moldova încearcă din nou să înțeleagă cine chiar are nevoie de sprijin, și cine s-ar putea descurca fără el.
Țara noastră niciodată n-a știut cum să gestioneze banii din buget. Practicile locale de subvenționare a consumului de energie - iată cea mai bună dovadă în acest sens. Încă în a.2014, suma totală a subvențiilor cuantificate pentru energie, exprimată ca pondere din PIB, a depășit deficitul bugetar al Republicii Moldova. Adică, guvernul Republicii Moldova cheltuia pentru compensarea consumului de energie electrică și gaz mai mult ca fondurile lipsă pentru întreținerea școlilor, spitalelor, pensionarilor, persoanelor cu dizabilități, poliției, pădurilor, rîurilor etc.
Donatorii occidentali, desigur, au observat acest lucru. Nu se putea altfel, pentru că de cele mai multe ori Moldova le cerea bani pentru a compensa propriile neajunsuri în administrarea publică. Și donatorii îi recomandau să caute venituri bugetare suplimentare, pe care să le distribuie eficient, așa ca să ajungă și pentru nevoile sociale. Inclusiv pentru a susține consumul de energie.
S-a propus și optimizarea subvențiilor în sine, astfel ca asistența să ajungă doar la cei, care au cu adevărat nevoie de ea. Voi aminti care a fost rezultatul: niște anchete de batjocură a consumatorilor, în care acețtea trebuiau să indice dacă gospodăria dispune de televizor, frigider, mașină de spălat și alte aparate electrocasnice de bază. Prezența unor condiții de viață minim normale a lipsit adesea chiar și pensionarii și familiile numeroase, de dreptul la compensație. Veniturile - pensii și salarii mici - pur și simplu treceau pe planul doi, dacă consumul de energie se încadra în media națională.
Și totuși deși, pentru a evidenția „păturile cu adevărat vulnerabile” autoritățile moldovene au tot încercat să împartă locuitorii țării în cei aflați în pragul sărăciei, săraci și extrem de săraci, cu zece ani în urmă volumul compensației energetice numai pentru consumatorii finali a fost de 711 milioane de lei. Într-o țară cu o economie vulnerabilă, în rezultatul gestionării defectuoase, prea mulți oameni nu-și puteau permite să achite integral facturile.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1570
- Populația:
- 1724 locuitori
Ţiganca este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ţiganca Nouă, Ghioltosu și Ţiganca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cantemir și la 128 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1724 de oameni. Satul Ţiganca a fost menționat documentar în anul 1570.
Comentarii
(0)