14 octombrie 2023, 13:00 Personalități views 1256
Alexandru Pavlov: «Mi-i drag Chișinăul și mă strădui să împart și altora din această dragoste!»
14 octombrie 2023, 13:00 Personalități views 1256

Alexandru Pavlov: «Mi-i drag Chișinăul și mă strădui să împart și altora din această dragoste!»

La 14 octombrie locuitorii capitalei vor sărbători Ziua orașului, hramul – Acoperămîntul Maicii Domnului.

Cu această ocazie jurnalista portalului Noi.md s-a întreținut cu ghidul Alexandru Pavlov, chișinăuian de primă generație, cunoscător al istoriei orașului Chișinău, pe care l-a rugat să vorbească despre calea sa în profesie, locurile neexplorate ale capitalei, preferințele turiștilor și multe alte lucruri interesante.

Chișinăuian de primă generație

– Alexandru, vorbiți-le puțin cititorilor noștri despre Dvs. Unde v-ați născut, ce facultate ați absolvit, ce studii aveți, ce V-a interesat în anii de școală, care discipline erau preferatele Dvs. la școală, la facultate?

– Chișinăuian de primă generație, bunelul de pe mamă e de la nordul țării. Copilăria și adolescența au trecut în centrul orașului (în regiunea Universității de stat). Am învățat în apropiere. La început – la școala nr. 5 (acum – niște ruine pitorești pe str. Mateevici , 85, clădirea fostului gimnaziu de fete, baroneasa Julia von Geiking). Ulterior – la școala nr.37 (actualul liceu ”N.V.Gogol”). În anii de școală am fost pasionat de istorie. Era o istorie ”de poveste” – lumea antică, piramidele, faraonii, grecii antici, războaiele troiene, evul mediu, castele, cavaleri, bătălii… Citeam multă literatură istorică. Acasă, aveam o bibliotecă bună, mama lucra la bibliotecă, iar noi locuiam în apropiere de fosta Bibliotecă republicană pentru copii (actuala bibliotecă în numele lui Ion Creangă). Acolo, la cererea mea de a mi se oferi ceva literatură istorică, bibliotecarii spuneau: «Băiete, ai citit tot ce avem la istorie…».

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

Chisinau , ghid , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
1479 locuitori

Rotunda este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Rotunda și Hlinaia Mică. Satul Rotunda este situat la o distanţă de 15 km de orașul Edineț, la 24 km de stația de cale ferată Brătușeni și la 215 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1479 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Rotunda datează din anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.