|
Artistul plastic Sergiu Cuciuc s-a stins din viață
Cunoscutul artist plastic Sergiu Cuciuc, Maestru Emerit in Artă,ex- viceministru al Culturii, s-a stins ieri din viață la vîrsta de 82 de ani, informează Moldpres.
Într-un necrolog, semnat de Uniunea Artiștilor Plastici se menționează, între altele, că Sergiu Cuciuc a fost un reprezentant al generației de artiști – promotori ai valorilor naționale și esteticii moderne în artele plastice din Republica Moldova.
Sergiu Cuciuc s-a născut pe 14 noiembrie 1940 în satul Doibani, raionul Dubăsari. În perioada 1956-1961 a studiat la Colegiul de Arte Plastice Alexandru Plămădeală, apoi în perioada 1962-1969 a urmat Facultatea Critică de artă, din cadrul Institutului Academic de Stat de Pictură, Sculptură și Arhitectură ”I.E. Repin” din Sankt-Petersburg. Debutează în activitatea de creație în 1962, iar din 1965 devine membru al UAP din Moldova. Între anii 1961-1973 activează în calitate de muzeograf, devenind mai apoi director al Muzeului Republican de Arte Plastice (1979-1983) și președinte al Comitetului de Conducere al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (1987-1992), fiind între anii 1995-1999 și 2001-2002 șef al Direcției Principale Patrimoniu Cultural, Arte Plastice a Ministerului Culturii al Republicii Moldova, în 2002-2003 devenind viceministru al aceluiași minister.
În perioada 1992-1995 Sergiu Cuciuc cumulează activitatea de creație cu cea de cercetător științific la Institutul Studiul Artelor al Academiei de Științe a Republicii Moldova, unde a elaborat monografia Pictura contemporană din Moldova, iar, anterior, în 1975, în colaborare cu Matus Livșiț, editează monografia-album Gleb Sainciuc. În 1991, în calitate de președinte al UAP, împreună cu ministrul Culturii şi cultelor Ion Ungureanu, cu primarul general al municipiului Chișinău Nicolae Costin susțin inițiativa artistului plastic Ilie Boca din Bacău şi a lui Andrei Pleșu, ministrul Culturii din România, de a se organiza în comun Expoziția-concurs de artă contemporană Saloanele Moldovei.
Sergiu Cuciuc a organizat, de-a lungul timpului, o serie de expoziții relevante de artă contemporană în țară şi străinătate: România, Rusia, Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, Franța, Danemarca, Germania, Mongolia, Japonia, Ucraina, Belarus, Lituania, Kazahstan. A elaborat o serie de lucrări Maramureș, Locuri natale, Butuceni etc.
Marți 13 decembrie, începînd cu ora 16:30, sicriul și corpul neînsuflețit al artistului plastic Sergiu Cuciuc se va afla la Biserica Sfînta Teodora de la Sihla, pînă miercuri dimineața. După orele 10:00, sicriul va fi depus în incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei. Funeraliile vor avea loc miercuri, 14 decembrie 2022, începînd cu orele 12:30 la Cimitirul Central din strada Armenească din Chișinău.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1436
- Populația:
- 5960 locuitori
Slobozia Mare este un sat și comună din raionul Cahul. Slobozia Mare este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Cahul și la 205 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5960 de oameni. Satul Slobozia Mare a fost menționat documentar în anul 1436.
Comentarii
(0)