01 noiembrie 2012, 09:40 Personalități views 7569
01 noiembrie 2012, 09:40 Personalități views 7569

2013 va fi declarat Anul scriitorului Spiridon Vangheli

Anul 2013 va fi declarat Anul Spiridon Vangheli. Proiectul respectiv de hotărîre a Parlamentului a fost aprobat, astăzi, de Executiv, transmite MOLDPRES.

Boris Focşa, ministru al Culturii, a specificat, astăzi, în şedinţă, că această decizie a fost luată datorită contribuţiei scriitorului la dezvoltarea literaturii pentru copii

în ţară şi peste hotare, în semn de înaltă apreciere a valorilor artistice şi educative ale operei maestrului.

În context, Premierul Vlad Filat a remarcat că "trebuie să avem grijă de valorile noaste atîta timp cît sînt în viaţă". Manifestările şi acţiunile ce vor fi organizate urmează să fie la nivelul valorii scriitorului şi operei sale, a adăugat Filat.

Astfel, timp de o lună, urmează să fie elaborat şi aprobat un Program naţional de manifestări cultural-artistice consacrate Anului Spiridon Vangheli.

În anul curent, scriitorul Spiridon Vangheli a împlinit 80 de ani. Vangheli a devenit renumit în mai multe ţări ale lumii datorită cărţilor sale pentru copii, care au fost traduse în circa 40 de limbi şi editate într-un tiraj de peste 8 milioane de exemplare. Scriitorul e coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui Abecedar după care au învăţat generaţii întregi de copii. Mai este deţinător al Diplomei de Onoare "Andersen", laureat al Premiului de Stat al RSSM etc., notează MOLDPRES.

Cuvinte cheie:

cultura , Spiridon Vangheli , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1961
Populația:
19 locuitori

Teliţa Nouă este un sat din cadrul comunei Teliţa, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Anenii Noi și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 19 oameni. Satul Teliţa Nouă a fost înființat în anul 1961.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.