07 noiembrie 2019, 18:00 Personalități views 2857
Mesaj emoționant pentru maestrul Cazacu: Ne-a trezit
07 noiembrie 2019, 18:00 Personalități views 2857

Mesaj emoționant pentru maestrul Cazacu: Ne-a trezit

Azi, 7 noiembrie, artistul Alexandru Cazacu împlinește vîrsta de 70 de ani.

,,De la baian... la chitară. Te îmbrățișez, frățește, drag Sandu! Fii și în continuare om al rock-ului și vei fi mereu tînăr. Ca să ne oferi și nouă această șansă. Nouă, celor molipsiți iremediabil de ROCK. Să mai fim tineri și un pic... nebuni. La mulți ani, dragul meu! „N-aș vrea să forțez comparația și să afirm că „ne-a trezit" ghitara lui Sașa Cazacu, dar pentru mulți dintre noi renunțarea la baianul rusesc și îmbrățișarea ghitarei electrice occidentale a avut o semnificație care depășea cu mult cadrul strict muzical. A fost un eveniment.", a scris Mihai Poiată - autor, cineast, dramaturg, publicist, scenarist și scriitor din Republica Moldova.

„N-aș vrea să forțez comparația și să afirm că „ne-a trezit" ghitara lui Sașa Cazacu, dar pentru mulți dintre noi renunțarea la baianul rusesc și îmbrățișarea ghitarei electrice occidentale a avut o semnificație care depășea cu mult cadrul strict muzical. A fost un eveniment. Mihai Dolgan (prin faptul că a trecut de la contrabas la acordeon, iar apoi la orga electrică), Valentin Dînga (care, de dragul jazz-ului, a trecut de la trombon la pian), Ion Suruceanu (care s-a lăsat de fagot pentru a deveni solist vocal) și, mai ales, Alexandru Cazacu, care s-a decis în favoarea ghitarei electrice – toți ne-au trimis un mesaj extrem de important și... revoluționar: schimbarea e posibilă. Alegînd un nou instrument, Alexandru Cazacu a ales un nou destin. Și pentru el, și pentru NOI......", a mai adăugat Poiată.

Mihai Poiată spune că Alexandru Cazacu ,,s-a dezis de baian nu pentru că era rusesc, ci pentru că aparținea trecutului, universului patriarhal, din care a vrut și el, am vrut și noi să evadăm spre altceva – spre modernitate".

,,Ei au schimbat „registrul", noi urma să schimbăm... regimul. Și l-am schimbat", a scris pe final Poiată.

Alexandru Cazacu s-a născut la 7 noiembrie 1949 în satul Acui, raionul Cantemir, Republica Moldova.

Prin decret prezidențial în anul 2009 lui Alexandru Cazacu i-a fost conferit titlul onorific de „Artist al poporului".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

muzica , formația Noroc , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
114 locuitori

Vladimireuca este un sat din cadrul comunei Copăceni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 114 oameni. Satul Vladimireuca a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.