29 noiembrie 2018, 17:40 Personalități views 12632
Placa funerară vandalizată a lui Alexandru Plămădeală a fost restaurată (Video)
29 noiembrie 2018, 17:40 Personalități views 12632

Placa funerară vandalizată a lui Alexandru Plămădeală a fost restaurată (Video)

Astăzi, la Cimitirul Central din capitală a fost dezvelită placa funerară a sculptorului Alexandru Plămădeală.

La eveniment au participat oameni de artă din țara noastră, studenți de la Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală", conducerea și membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, reprezentanți ai administrației Cimitirului Central din Chișinău dar și consilierul prezidențial Corneliu Popovici.

"Este o datorie a noastră, care am îndeplinit-o. Și eu sînt sigur este un început bun de colaborare cu sculptorii noștri, cu reprezentanții societății civile și cred eu că după ce am reușit acest proiect de restaurare a monumentului funerar a lui Alexandru Plămădeală vor urma și alte proiecte", a spus Popovici, în cadrul ceremoniei de dezvelire a plăcii.

La rîndul său, sculptorii Victor Macovei și Ruslan Tironciuc, care, ajutați și de membrii familiei Plămădeală, au reușit să repună în circuitul cultural al țării mormîntul ilustrului om de artă moldovean, au spus că pentru ei a fost o onoare să lucreze asupra acestei plăci de bronz. Aceștia au lucrat aproape două luni la chipul înveșnicit pe placa de bronz, astfel încît să fie păstrate toate trăsăturile feței cunoscutului sculptor.

Acțiunea se înscrie în șirul de manifestări planificate pentru marcarea Anului Ștefan Cel Mare și Sfînt, domnitor al Moldovei, instituit prin decret prezidențial. Proiectul a început în septembrie, la inițiativa jurnalistei Elena Leviţkaia-Pahomova, șefa Comisiei pentru mass-media și relații publice, din cadrul Consiliului Societății Civile de pe lîngă Președenţia Republicii Moldova.

"Alexandru Plămădeală nu a fost un om bogat, cum de altfel nu sînt nici alți sculptori din țara noastră. Plec capul în fața acelora, care nu au rămas indiferenți și au ajutat ca monumentul funerar să fie restabilit", a subliniat Pahomova.

Placa a fost restaurată și datorită sprijinului oferit de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a fost receptiv la cererea de a ajuta la restaurarea pietrei funerare vandalizate acum patru ani.

Cu un mesaj de mulțumire a venit și Ludmila Boțan, șefa Întreprinderii Municipale "Combinatul de servicii funerare", care spune că prin aceste acțiuni păstrăm vie memoria acelora, care au contribuit la statalitatea Republicii Moldova.

De menționat că Alexandru Plămădeală este autorul monumentului Ștefan cel Mare și Sfînt, domnitor al Moldovei, amplasat în Grădina Publică din centrul Chișinăului, precum și al multor alte opere din patrimoniul nostru național.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1496
Populația:
1508 locuitori

Călmăţui este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Călmăţui este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1508 oameni. Satul Călmățui a fost menționat documentar în anul 1496.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.