15 august 2012, 09:42 Personalități views 8227
15 august 2012, 09:42 Personalități views 8227

74 de ani de la nașterea lui Veniamin Apostol

Astăzi se împlinesc 74 ani de la nașterea actorului, regizorului și pedagogului Veniamin Apostol. Născut la 15 august 1938 în satul Dubna, raionul Soroca, Veniamin Apostol a absolvit şcoala republicană de iluminare culturală „E. Sîrbu” din oraşul Soroca în anul 1955, apoi Institutul de Arte „G. Muzicescu” din Chișinău (1964), apoi a studiat la Institutul de Stat de Artă Teatrală „A. Lunacearschi” din Moscova (1969), clasa profesorului Anatolii Efros. În acelaşi an şi-a început cariera artistică la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” (fostul Teatru Academic „A. S. Puşkin”). La sfîrşitul anului 1970 Veniamin Apostol a devenit director artistic al teatrului.

Pe parcursul anilor 1969-1977 şi 1981-1985 a fost regizor la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, din anul 1985 – regizor-şef al Teatrului Dramatic Rus „A. P. Cehov”.

A debutat în anul 1969 cu spectacolul ,,Noaptea privighetorilor”, de B. Ejov. Printre piesele de teatru montate de Veniamin Apostol se numără: ,,Unde eşti, Campanela”?, „Curajul bărbaţilor” (A. Marinat), „Tache, Ianke şi Cadîr” (V. Ion Popa), „Toate trei anotimpurile” (A. Busuioc), „Preşedintele”, „Pomul vieţii”, „Abecedarul”, „Destinul”, „Sperietoarea” (D. Matcovschi), „Mîrţoaga cu clopoţei”, „Casa mare” (I. Druţă), „Cîrlanii” (C. Negruzzi), „Kir Ianulidi” (V. Alecsandri).

A promovat şi a susţinut prin toate mijloacele posibile dramaturgia naţională, creînd împreună cu scriitorii Dumitru Matcovschi şi Ion Druţă o serie de spectacole de excepţie, care au intrat în fondul de aur al teatrului naţional. A jucat mai multe roluri în filme, creînd personaje de neuitat. A susţinut doctoratul la GHITIS în anul 1977, a activat în calitate de profesor la Institutul de Arte din Chișinău. A publicat articole şi studii în scopul de a atrage şi a promova arta teatrală.

Timp de 9 ani Veniamin Apostol a fost preşedintele Uniunii Teatrale, în anii 1991-1999 a fost rector al Institutului de Arte din Chișinău. În calitatea sa de deputat al Sovietului Suprem al URSS, împreună cu alţi intelectuali şi patrioţi moldoveni a apărat demnitatea şi onoarea poporului nostru.

Prin tot ceea ce a realizat marele om de artă Veniamin Apostol a cîștigat dreptul la neuitare, dreptul la viață.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1708
Populația:
2217 locuitori

Pelinei este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sătuc și Pelinei. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2217 oameni. Satul Pelinei a fost menționat documentar în anul 1708.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.