Moldovenii vor beneficia de fonduri de pensii facultative
Foto: moldpres.md |
În Republica Moldova vor putea fi constituite fonduri de pensii opţionale. Legislativul a aprobat astăzi un proiect de lege elaborat de Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), informează MOLDPRES.
Proiectul a fost prezentat în faţa plenului de Iurie Filip, vicepreşedinte al CNPF, şi are drept scop crearea unei alternative pensiilor garantate de stat. Potrivit lui, dacă angajatul sau angajatorul dispun de surse financiare suplimentare pot crea fonduri de pensii facultative.
"Legea reglementează doar modul de activitate a fondurilor de pensii facultative şi nu presupune crearea unui fond de pensii. Crearea fondurilor este o solicitare benevolă a agenţilor economici şi ele vor putea fi constituite fără a avea personalitate juridică. Asta înseamnă că un grup de oameni pot forma un fond de pensii, după care angajează un administrator fiduciar, care la rîndul lui trebuie să respecte anumite condiţii pentru a putea gestiona acest fond. Pentru a beneficia de asemenea pensii cetăţenii vor plăti contribuţii minim cinci ani", a opinat Filip.
Noua lege va corespunde standardelor europene şi face parte din Planul de Acţiuni al R. Moldova privind implementarea Recomandărilor Comisiei Europene pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE.
Filip a specificat că din anul 1998 în Moldova există Legea cu privire la fondurile de pensii nestatale şi activează cîteva fonduri de pensii private, dar care din anumite motive nu au nici un client.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
- Planeta a început să trăiască într-o altă dimensiune
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XIX
- Populația:
- 30 locuitori
Grinăuți este stație de cale ferată din raionul Ocniţa, în componența comunei Dîngeni. Se află la distanța de 22 km de orașul Ocnița și la 231 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia localității constituia 30 de oameni. Stația de cale ferată Grinăuți a fost înființată la finele secolului XIX.
Comentarii
(0)