03 decembrie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 838
Angela Colațchi: „Autoritățile și opoziția trebuie să se unească în lupta împotriva corupției politice electorale”
03 decembrie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 838

Angela Colațchi: „Autoritățile și opoziția trebuie să se unească în lupta împotriva corupției politice electorale”

În Republica Moldova, corupția politică electorală lovește în toate partidele serioase, dar, din păcate, guvernarea nu a luat măsuri eficiente, eficace pentru a combate acest fenomen, iar autoritățile și opoziția nu au avut o dorință consolidată de a rezolva la modul cel mai serios această problemă.

O astfel de opinie a exprimat conferențiarul universitar la Catedra Științe politice și administrative a Universității de Stat din Moldova, Angela Colațchi, în cadrul emisiunii „Без галстуков” cu Alexandru Stahurschi de la postul N4, relatează Noi.md.

Ea a menționat că încă după ultimele alegeri locale a spus că ar trebui să existe o discuție serioasă cu privire la modul de finanțare a partidelor politice, la modul de organizare a controlului asupra finanțării partidelor politice, în ce măsură autoritățile mențin acest control asupra procesului de finanțare care are loc în timpul ciclului electoral pe parcursul acestor 4 ani și dacă acest mecanism de control ar trebui să rămînă în competența Comisiei Electorale Centrale. Ar trebui să existe o discuție amplă cu privire la măsura în care CEC reușește să prevadă anumite situații, deoarece activitatea grupării ilegale a lui Șor a fost destul de imprevizibilă, a fost remarcat impactul practicilor corupte asupra procesului electoral.

Angela Colațchi a subliniat că, din păcate, totul a rămas fără schimbări, iar ultimele alegeri prezidențiale, de asemenea, arată necesitatea unei discuții serioase privind corupția politică, responsabilitatea partidelor, a alegătorilor, precum și eficiența instituțiilor de control.

Conferențiarul universitar la Catedra Științe Politice și Administrative a Universității de Stat a spus că nu crede că autoritățile nu au tras concluzii, dar, din păcate, trebuie să recunoaștem că măsurile care au fost luate au fost tardive.

În opinia sa, guvernarea și acele partide politice care se simt ca partide politice și nu ca secte, cum ar fi formațiunea Șor și ramurile care pornesc de la ea, au luat în considerare aceste probleme, dar, din păcate, nu a existat o dorință consolidată a autorităților și a opoziției parlamentare și extraparlamentare de a examina serios această problemă.

Angela Colațchi a subliniat că corupția politică electorală afectează toate partidele serioase, care într-adevăr se formează ca formațiuni politice și nu ca niște secte și niște formațiuni care fac bani sau încearcă să revină la putere pentru a continua să facă bani.

Potrivit ei, instituțiile de stat existente, cum ar fi Ministerul Afacerilor Interne, procuratura și sistemul judiciar, lucrau foarte neglijent, pe cînd trebuiau să ia lucrurile foarte în serios.

Conferențiarul universitar la Catedra Științe Politice și Administrative a Universității de Stat nu a exclus faptul că unii dintre reprezentanții acestor structuri, unii angajați au avut și încă mai au o oarecare speranță că pot întoarce timpul înapoi și pune șaua pe anumite structuri de stat pentru propria îmbogățire, de aceea luptă prin toate mijloacele și are loc un sabotaj elementar.

Angela Colațchi și-a exprimat regretul că, din păcate, nu toată societatea a conștientizat profunzimea gravității problemei corupției politice electorale și, prin urmare, mulți au rămas la nivelul omului din mase, care se lasă duși de val, care cred că nimic nu depinde de ei, care cred că părerea lor poate fi cumpărată, care cred că statul îi înșală, astfel încît să poată înșela statul și să ia ceea ce li se oferă.

„Și astfel obținem acest cerc vicios. Acesta trebuie rupt. Dar pentru a-l rupe, trebuie să ne scoatem mănușile albe și să muncim. Cei aflați la guvernare, președintele, majoritatea parlamentară și partea progresistă sănătoasă a societății trebuie să își asume responsabilitatea politică, deși deocamdată pentru noi acest lucru pare o utopie”, a spus ea.

Conferențiarul universitar la Catedra Științe Politice și Administrative a Universității de Stat, a declarat că speră că se va înșela și că majoritatea parlamentară se va uni cu partidele politice sănătoase și interesante ale opoziției extraparlamentare pe această temă, iar dacă și opoziția parlamentară va dori să se implice, ar fi și mai bine.

„Dar pentru moment acest lucru este irealizabil. Opoziția așteaptă întotdeauna ca guvernul să facă o greșeală, astfel încît să poată obține puncte pentru a cîștiga la următorul ciclu electoral. La asta asistăm acum”, a subliniat Angela Colațchi.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Angela Colațchi , opoziție , coruptie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1669
Populația:
1668 locuitori

Chirca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chirca și Botnăreştii Noi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 25 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1668 de oameni. Satul Chirca a fost menționat documentar în anul 1669.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.