27 noiembrie 2024, 17:00 Realitatea moldovenească views 476
Moldova are nevoie de o strategie adecvată de dezvoltare pe termen lung
27 noiembrie 2024, 17:00 Realitatea moldovenească views 476

Moldova are nevoie de o strategie adecvată de dezvoltare pe termen lung

Înlocuirea parțială a unor șefi de ministere și departamente cu alții nu va rezolva un șir de probleme sistemice, cu care se confruntă țara noastră.

Mai ales în sfera financiară și cea economică. Modernizarea reală, și nu declarată, este o simbioză a educației, științei și culturii. Astaa spune doctorul în economie MIHAIL POISIC. Special pentru portalul nostru, el și-a prezentat viziunea asupra unor probleme de actualitate.

Care-i situația privind datoria publică curentă și cum o vom achita?

Situația cu datoria publică este dezvăluită cel mai elocvent de datele oficiale ale

Ministerului Finanțelor.

După cum se știe, datoria publică are două componente: externă și internă. Și dacă timp de aproape trei decenii, premergătoare venirii actualei conduceri a Moldovei la putere, datoria publică externă a ajuns la 1,7 miliarde de dolari SUA, atunci la finele trimestrului III al anului curent ea a ajuns la 3,9 miliarde de dolari, a crescut de 2,3 ori!

Dar deoarece aceste împrumuturi erau evident insuficiente pentru a acoperi deficitul bugetului de stat, care s-a transformat în renumitul „caftan al lui Trișca” care se destrăma la cusături, actualul guvern n-a găsit altă soluție - a împrumutat pe piața financiară internă. Cu procente semnificativ mai mari.

Iar asta, clar lucru, a dus la aceea, că datoria publică internă a crescut de 1,8 ori, și a ajuns la 42,4 miliarde de lei!

Ca urmare, în prezent cea mai mare parte a împrumuturilor, - și externe, și interne,- este direcționată nu spre dezvoltarea țării, ci spre deservirea datoriilor contractate anterior, problema rambursării lor fiind lăsată pe seama generațiilor viitoare.

În general, situația din economia națională nu inspiră optimism.

Pentru ca cel mai sărac stat din Europa să se apropie, în cele din urmă, de nivelul mediu european al PIB pe cap de locuitor, trebuie să asigurăm o creștere anuală a PIB cu cel puțin 8%, da nu firimiturile pe care Moldova le demonstrează. Și creează în acest fel un decalaj din ce în ce mai mare între nivelul propriu și cel din UE, unde noi, chipurile, tindem.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

Moldova , strategia de dezvoltare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
1883 locuitori

Svetlîi este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alexeevca și Svetlîi. Localitatea se află la distanța de 30 km de municipiul Comrat și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1883 de oameni. Satul Svetlîi a fost menționat documentar în anul 1913 cu denumirea Denevița Nouă.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.