25 noiembrie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 208
În Chișinău a fost sărbătorită aniversarea a 665 de ani a statalității moldovenești
25 noiembrie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 208

În Chișinău a fost sărbătorită aniversarea a 665 de ani a statalității moldovenești

În cadrul activității clubului istoric și literar "Rusia-Moldova: oameni, evenimente, fapte", un proiect comun al Comunității Ruse din Republica Moldova și al Centrului rus pentru știință și Cultură din Chișinău, a avut loc o conferință dedicată aniversării a 665 de ani a statalității moldovenești.

În sala RCSC a fost lansată o expoziție de carte, care conține lucrările unor oameni de știință moldoveni celebri despre istoria Moldovei și legăturile istorice ruso-moldovenești.

Tema conferinței „Moldova: trecut, prezent, viitor” a atras nu doar istorici, conducători și activiști ai organizațiilor obștești, reprezentanți ai presei și intelectuali creativi, dar și studenți și elevi din liceele din capitală. Doritorii de a cunoaște mai detaliat istoria țării lor natale, au primit în dar ediții istorice.

Un discurs la deschiderea evenimentului a rostit Victor Stepaniuc, doctor în istorie, fost deputat și fost viceprim-ministru al Republicii Moldova, care a evidențiat cele mai importante repere în formarea statului moldovenesc.

Publicul a ascultat cu un mare interes discursul lui Oleg Ozerov, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova, bazat pe o cunoaștere profundă a faptelor istorice și impregnat de un respect sincer pentru poporul moldovenesc prietenos.

Despre rolul spiritualității în formarea statalității moldovenești a fost descris de rectorul Bisericii Sfîntul Gheorghe din Chișinău, Nicolae Florinschi.

Șeful Centrului informațional-analitic pentru drepturile omului al CEAC, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Mihail Sidorov, a atras atenția celor prezenți asupra aspectelor istorice și juridice ale relațiilor ruso-moldovenești din antichitate pînă în prezent.

Despre legăturile culturale seculare dintre Rusia și Moldova, despre personalitățile care constituie gloria și mîndria ambelor țări, a vorbit Lucrătorul Emerit al Culturii Republicii Moldova, Coordonator al Proiectelor Culturale ale RCSC, Olga Bataeva.

O prezentare despre rolul diplomației publice în păstrarea memoriei istorice a fost făcută de Veaceslav Perju, Președintele Consiliului Public al Republicii Moldova și al Clubului de experți „Strategia Republicii Moldova”. Prezentarea sa a fost completată de Anatolii Dubrovschi, istoric și fost membru al Parlamentului Republicii Moldova.

Elena Beleacova, membră a Parlamentului Republicii Moldova, a remarcat importanța unor astfel de evenimente pentru construirea unei interacțiuni armonioase între Moldova și Rusia în domeniile politic, economic, social și umanitar și a mulțumit organizatorilor și participanților la conferință.

Un discurs de încheiere a ținut președinta Comunității Ruse din Moldova, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Ludmila Lașcenova. Ea a vorbit despre rolul important al organizațiilor obștești în consolidarea înțelegerii reciproce, a păcii și stabilității în Moldova.

Reamintim că informații ample despre istoria Moldovei puteți găsi pe site-ul moldovenii.md, la rubrica „Istorie”. Tot acolo, în secțiunea „Noi moldovenii”, găsiți informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , sarbatoare , statalitate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
80 locuitori

Cuşelăuca este un sat din cadrul comunei Cotiujenii Mari, raionul Soldăneşti. Satul Cușelăuca este situat la distanța de 30 km de orașul Șoldănești și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 80 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Cușelăuca datează din anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.