04 septembrie 2013, 10:51 Realitatea moldovenească views 10115
04 septembrie 2013, 10:51 Realitatea moldovenească views 10115

Primul tronson de cale ferată cu ecartament european din Moldova a fost dat în exploatare


Foto: ipn.md

A fost dat în exploatare primul segment de cale ferată cu ecartament european din Republica Moldova. Acesta va asigura conexiunea pe calea ferată a Portului Internaţional Giurgiuleşti şi comunitatea europeană la frontiera cu România, transmite IPN.

De asemenea, a fost repusă în exploatare, după reconstrucţie, linia de cale ferată Giurgiuleşti-Cahul, după ce în iunie 2012 circulaţia pe acest tronson a fost sistată din cauza avarierii pe unele porţiuni.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor va lansa, pînă la sfîrşitul lunii septembrie, două curse de trenuri pentru pasageri – Basarabeasca-Cahul şi Giurgiuleşti-Cahul, iar pînă la sfîrşitul anului va fi lansată cursa de pasageri pe ecartamentul european Giurgiuleşti-Galaţi.

Din anul viitor se deschide cursa de pasageri Cahul-Giurgiuleşti-Galaţi, dar trenul se va deplasa pe calea ferată largă. De asemenea, autorităţile îşi propun să dezvolte şi ramura de transportare a mărfurilor pe aceste curse.

Anterior în Moldova au mai fost tronsoane cu ecartament european, dar ultimul a fost dezasamblat în anul 1996.

Cuvinte cheie:

calea ferata , Moldova , exploatare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1141 locuitori

Gvozdova este un sat din cadrul comunei Gura Camencii, raionul Floreşti. Satul Gvozdova este situat la o distanță de 6 km de orașul Florești și la 123 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1141 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gvozdova datează din 15 mai 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.