|
Corneliu Popovici despre închiderea Universității Slavone: Este rezultatul reformelor adesea negîndite
Decizia fondatorilor de a întrerupe activitatea Universității Slavone reprezintă un semnal alarmant al crizei profunde în care se află sistemul universitar din Moldova.
Fostul ministru al educației, Corneliu Popovici, a comentat pentru Noi.md acest subiect, subliniind gravitatea situației și impactul negativ al acestei decizii asupra întregului sistem educațional.
Potrivit lui Popovici, nu este exclus ca, în viitorul apropiat, alte trei instituții private de învățămînt superior din cele șapte rămase să urmeze exemplul Universității Slavone.
"Această tendință este rezultatul aprofundării crizei din învățămîntul superior, ca urmare a unor reforme adesea negîndite. Aceste reforme se rezumă la procesul de fuziune a instituțiilor, la inițiative lansate și apoi abandonate, precum și la perturbarea activității Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare prin restructurare și relocare în condiții neadecvate. Toate acestea au contribuit la creșterea incertitudinii în sistem. De asemenea, managementul defectuos al unor universități și influența crescîndă a unor grupuri de interese care promovează aceste “reforme” au agravat situația. Aceste grupuri își doresc să monopolizeze și să preia controlul asupra sistemului universitar din Moldova", a declarat fostul ministru.
Potrivit lui, consecințele provocate de aceste grupuri de interese sînt grave: universitățile din Moldova își pierd credibilitatea, iar calitatea serviciilor prestate este afectată. Fostul ministru a făcut un apel către abiturienți și părinți să analizeze cu atenție oferta educațională a universităților și să fie bine informați în privința instituției la care să se înscrie.
"Ele devin vulnerabile din perspectiva unei existențe sustenabile. Îndemn abiturienții și părinții să analizeze cu atenție oferta educațională a universităților și să ia o decizie informată în privința instituției la care să se înscrie," a spus Popovici, subliniind că această situație precară survine în timpul procesului de admitere.
Noi.md amintește, Ministerul Educației și Cercetării informează candidații la admiterea 2024 despre suspendarea activității Universității Slavone, începînd cu data de 22 iulie 2024.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XVIII
- Populația:
- 1712 locuitori
Baccealia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Baccealia și Tricolici. Localitatea se află la distanța de 14 km de oraşul Căuşeni şi la 74 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1712 oameni. Satul Baccealia a fost menționat documentar în secolul al XVIII-lea.
Comentarii
(0)