|
Popovici: ”Este trist să constatăm ignoranța societății față de procesele dezastruoase din sistemul educațional”
Decizia consiliilor raionale din Sîngerei și Taraclia de lichidare (optimizare) a școlilor reprezintă doar începutul unui val de închideri a instituțiilor de învățămînt din Republica Moldova.
Opinia a fost expusă de fostul Ministrul al Educației, Corneliu Popovici, într-un comentariu oferit redacției Noi.md
”Decizia consiliilor raionale din Sîngerei și Taraclia de lichidare (optimizare) a școlilor reprezintă doar începutul unui val de închideri a instituțiilor de învățămînt din Republica Moldova, val ce va lua amploare în următoarele luni și va afecta aproximativ 300 de școli, semnalînd o criză iminentă în domeniul educației. Această situație este determinată de viziunea actuală a celor care gestionează politica educațională și care consideră că așa-numita optimizare este un beneficiu pentru sistemul de învățămînt din Moldova”, spune Popovici.
Totodată, potrivit fostului Ministru al Educației, trist este că societatea ignoră procesele dezastruoase din sistemul educațional.
”Implementarea acestor intenții se bazează pe prevederile toxice și inadecvate ale Codului Educației, adoptat acum 10 ani, care constrîng autoritățile locale să închidă școlile, afectînd negativ sistemul educațional pe termen lung. De asemenea, este trist să constatăm ignoranța societății față de procesele dezastruoase din sistemul educațional din Moldova. Lipsa de reacție a societății, cu mici excepții, contribuie la perpetuarea problemelor și permite reformatorilor să-și implementeze inițiativele fără opoziție semnificativă. Prin urmare, așa-numiții reformatori își implementează „inițiativele” aflîndu-se într-o „zonă de confort”, consolidată inclusiv prin modificările legislative ce au dus la schimbări în conducerea direcțiilor raionale de educație. Acest lucru le permite să acționeze fără a fi confruntați cu rezistență sau consecințe imediate, a mai spus Popovici.
Reamintim că Primarul General al Capitalei, Ion Ceban, a tras atenția comunității asupra situației tot mai îngrijorătoare în care a ajuns sistemul educațională din țară ca urmare a pașilor întreprinși de Partidul Acțiune și Solidaritate.
„Din 8 întrebări pe ordinea de zi, 5 sînt de lichidare a instituțiilor de învățămînt. Aceasta este ordinea de zi a Consiliului raional Sîngerei. PAS continuă să închidă școlile prin țară. Închid spitale și universități, fac tot ce le poftește în justiția moldovenească”, menționează Ion Ceban.
Această batjocură asupra viitorului se întîmplă în țara, în timp ce la Chișinău, municipalitatea deschide și renovează școli, grădinițe și grupe noi pentru copii.
Astfel, zice Ion Ceban, prin show-urile politice de partid care-l vizează pe el și Primăria, PAS nu face nimic altceva decît să distragă atenția oamenilor de la acțiunile lor ilegale și incompetența lor în toate domeniile.
Ministerul Educație deocamdată nu a comentat acuzațiile aduse.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1604
- Populația:
- 1676 locuitori
Tîrşiţei este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Flutura și Tîrşiţei. Localitatea se află la distanţa de 38 km de oraşul Teleneşti şi la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1676 de oameni. Satul Tîrșiței a fost menționat documentar în anul 1604 cu denumirea Tărceței.
Comentarii
(0)