12 aprilie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 1506
Valeriu Ostalep: intenționați să organizați o paradă a trupelor voastre pe teritoriul nostru? P.1
12 aprilie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 1506

Valeriu Ostalep: intenționați să organizați o paradă a trupelor voastre pe teritoriul nostru? P.1

Politologul Valeriu Ostalep, director al Institutului de studii diplomatice și probleme de securitate, este renumit pentru afirmațiile sale fără compromis, uneori foarte critice, cu privire la procesele care au loc în țară. Recent, el a fost oaspetele emisiunii Puls (moderată de Iurii Dzeatcovschii) pe unul dintre canalele youtube. Vă propunem versiunea textuală a acestei convorbiri.

- Cel mai actual, în opinia mea, subiect este proiectul de lege elaborat de Ministerul român al apărării, care permite președintelui acestei țări să decidă măsurile care ar asigura securitatea cetățenilor României, care se află inclusiv pe teritoriul țării noastre. Această știre a provocat reacții mixte în Republica Moldova. Țara este vecina noastră, și mulți au crezut că asta ar putea să se refere la Republica Moldova, unde locuiesc 600 mii de cetățeni ai României. Așa sau altfel, securitatea lor ar putea fi amenințată. Apropo, nu a fost specificat ce anume se are în vedere. Și atunci ce? Trupele române vor intra pe teritoriul Republicii Moldova?

- În locul securiștilor români eu mi-aș informa conducerea de ce, în ciuda discuțiilor îndelungate despre un parteneriat strategic, în societatea moldovenească există ceva temeri cu privire la România. Total de acord: oamenilor din societatea noastră asemenea știri le provoacă temeri întemeiate, unora chiar frică. Și dacă aș fi un securist român, mi-aș informa conducerea: "Ce facem noi greșit în Moldova? De ce lumea ne percepe așa? "

Da atitudinea precaută se datorează, în special, memoriei istorice. Nu s-a scurs foarte mult timp după a.1941, atunci pe teritoriul nostru au fost nimicite 300 de mii de persoane. Așa ceva nu se uită. La noi în manualele ”lor” de istorie această tragedie este trecută sub tăcere , deși este un subiect serios.

Punctul doi – este, desigur, vorba despre comportamentul nu foarte plăcut din ultimii 30 de ani, în care ni se impune cu forța denumirea limbii, în mod nefiresc studierea istoriei nici nu a statului vecin, da a poporului vecin. Pe parcursul celor 30 de ani eu am tot atras atenția la particularitatea filologică a programului școlar: noi nu studiem istoria unui alt popor vecin, doar istoria românilor. De ce nu istoria ungurilor, sau ucrainenilor, sau a rușilor?

Evident, este sarcasm. Dar de fapt noi, ca oameni rezonabili, înțelegem că acest lucru se face intenționat pentru ca treptat să dispară sentimentul de unitate între cetățean și stat. Și ajungem la situația în care premierul țării vecine declară zilele acestea că - atenție! – în Moldova trăiesc doar români. Eu nu văd în fața mea, în acest studio, nici un român. În Găgăuzia cunosc puțini români. La nord foarte puțini.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1484
Populația:
910 locuitori

Gangura este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Misovca, Homuteanovca, Gangura și Alexandrovca. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Ialoveni și la 49 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 910 oameni. Satul Gangura a fost menționat documentar în anul 1484.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.