07 februarie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1113
Vasile Chirtoca:
07 februarie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1113

Vasile Chirtoca: "Trebuie să creștem atractivitatea propriei țări pentru cetățenii Moldovei"

În Republica Moldova există locuri de muncă bine plătite, care să fie pe placul multor emigranți moldoveni, însă deseori lumea nu știe despre aceasta și pleacă din țară.

O astfel de opinie a exprimatVasile Chirtoca, important angajator, președintele companiei DAAC Hermes, comentînd măsurile întreprinse în ultimii ani în Republica Moldova în vederea simplificării legislației pentru a facilita condițiile de angajare a lucrătorilor străini în țara noastră.

În opinia omului de afaceri, în loc să atragem străinii, care reprezintă o cultură destul de îndepărtată de cea a moldovenilor, ar fi mai corect să realizăm un complex de măsuri pentru a spori atractivitatea propriei țări pentru cetățenii Moldovei.

Vasile Chirtoca propune crearea unui sistem de anchetare și evidență a tuturor moldovenilor care trăiesc în alte țări, dar și-ar dori, în anumite condiții, să revină în țara lor.

Aceștia, în opinia sa, formează majoritatea. Această anchetare ar putea fi organizată în punctele de trecere a frontierei, în aeroport, în gări, pe site-urile populare și blogurile de pe rețelele de socializare. În acest scop e de dorit să fie creată o structură specială în cadrul Ministerului muncii și protecției sociale. Aceeași structură ar putea organiza lucrul cu companiile, care au nevoie de forță de muncă.

În plus, este extrem de important să fie creat un sistem de educație profesional-tehnică în așa fel, ca absolvenții instituțiilor din acest sistem să poată obține, în afară de profesie, bacalaureatul cu punctajul mediu nu mai mic de opt, fără a susține examenele speciale de BAC.

După cum a subliniat Vasile Chirtoca, este extrem de necesară reformarea sistemului financiar-bancar în așa fel, ca el să poată finanța în condiții acceptabile ipoteca, pentru ca familiile tinere să cumpere locuințe.

”4% anual și nu mai puțin de 20 de ani – iată condițiile minim acceptabile pentru ipotecă, pentru a nu-i băga pe oameni în robie pe viață. Toate discuțiile despre aceea, că procentul este stabilit de piață etc., reprezintă doar speculații – este o problemă pur tehnică, pe care legislatorii și Banca națională o pot rezolva foarte repede, dacă există voință politică. În acest scop ar fi rațională crearea unei companii ipotecare de stat”, a menționat președintele companiei DAAC Hermes.

În opinia omului de afaceri, mai exisă o problemă care trebuie rezolvată, dar ea este mai complexă și nu poate fi abordată fără o atitudine cardinală față de politica statului în domeniul educației și a tineretului.

Este vorba despre revizuirea radicală a abordării istoriei statului nostru, a cultivării iubirii pentru țară și a patriotismului.

”În școli și universități noi trebuie să pregătim nu patrioți ai țării vecine și nu un material gata de emigrare, dar tineri care își cunosc bine istoria și cultura, se mîndresc cu tot ce este moldovenesc și sînt gata să-și realizeze planurile nu undeva peste hotare, dar în propria țară”, a subliniat Vasile Chirtoca.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vasilii Chirtoca , lucru , migranți , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
1401 locuitori

Negreşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Negreşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Strășeni și la 26 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1401 oameni. Satul Negreşti a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.