20 ianuarie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 1983
Nicolae Pascaru: Decapitarea identității naționale este un lucru grav
20 ianuarie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 1983

Nicolae Pascaru: Decapitarea identității naționale este un lucru grav

Prin decapitarea identității noastre naționale se are drept scop distrugerea noastră ca națiune și ca stat.

De această părere este analistul politic, Nicolae Pascaru, care a comentat informația apărută în presă prin care se spune că ultimele trei școli moldovenești din regiunea Odesa și-au redenumit limba maternă din „moldovenească” în română.

”Noi vedem în ultima perioada și asta durează practic mai mult de 10 ani acea lovitură împotriva Republicii Moldova, asupra identității noastre ca moldoveni, asupra limbii noastre moldovenești.

Un popor poate să fie independent, să aibă suveranitate atunci cînd are etnia sa, statul său, atunci cînd avem cultura noastră moldovenească, atunci cînd avem istoria noastră moldovenească care de fapt prin ea învățăm tînăra generație și construim viitorul Republicii Moldova, viitorul nostru ca moldoveni, viitorul țării noastre ca să putem împreună cu alte etnii să trăim pe acest pămînt. Noi nu sîntem un stat temporal, noi sîntem o națiune care avem sute de ani de la fondare și fondatorii statului nostru sînt Bogdan, Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare și alți voievozi care au luptat pentru noi, pentru librtatea noastră, pentur națiunea noastră moldovenească”, a spus Pascaru.

Potrivit lui, prin atacurile din ultima perioadă se urmărește drept scop distrugerea statului moldovenesc.

”Din păcate acum primim foarte multe atacuri și mulți încească să facă să dispară limba moldovenească, statul nostru moldovenesc, iar acest lucru este o încălcare a drepturilor omului, este o implicare în treburile interne a RM și noi vedem că în mare parte acest lucru se face din partea statului vecin - România.

Atacurile asupra Republicii Moldova au început în mare parte din 7 aprilie 2009, cînd a avut loc acea revoluție, cînd a fost incendiat parlamentul și distrusă președinția. Aceste puteri care au atentat asupra statului RM, ei și distrug sistemul financiar bancar, făcându-l nepotrivit pentru dezvoltarea statului.

Din naivitatea noastră, a întregului popor, aducem la cîrma țării politicieni, care nu au nimic comun cu tot ceea ce credem, politicieni mercenari angajați de ONG-uri internaționale care îndeplinesc doar niște comenzi politice.

Sec. XXI a început cu războaie, cu conflicte și este foarte important ca noi să putem păstra țara, independența țării, pacea în RM noi trebuie să alegem la cîrma țării patrioți adevărați pe care îi doare de soarta țării.

Puterile din afara țării vor încerca mereu să subordoneze politicul. Exemplul cu limba moldovenească este un caz care încalcă toate tratatele internaționale, încalcă legislația națională.

Proiectul de lege privind redenumirea limbii în Constituție nu a trecut printr-un referendum iar Constituția a fost schimbată ilegal printr-un simplu vot a majorității parlamentare”, a mai spus Pascaru.

Totodată, analistul menționează că încercarea de distrugere a limbii moldovenești este una care persiste de mai mult timp.

”Această problemă a limbii moldovenești este una foarte serioasă și de fapt decapitarea identității naționale ne face ca să înceapă o rezistență privind apărarea tradițiilor noastre naționale. Limba moldovenească nu a apărut odată cu fondarea Uniunii Sovietice, limba moldovenească a fost și este un stîlp în cultura moldovenilor, în tradiția moldovenească, în literatura moldovenească. Toată literatura clasică, așa-numita literatură românească, este literatura moldovenească din secolele 18 și 19 - este literatura moldovenească. Limba moldovenească a stat la baza formării limbii române și literaturii române. Limba română este limba literaturii clasice moldovenești, grav coruptă în secolul 20, mai ales prin împrumuturi nemotivate din alte limbi.

Mai actual interzicerea în Ucraina a limbii moldovenește este o lovitură directă asupra diasporei moldovenești care cred că Moldova istorică este patria sa, noi sîntem moldoveni, iar limba moldovenească reprezintă limba lor natală.

Noi vedem că aceasta este o atentare asupra drepturilor internaționale, inclusiv a acelor europene care stipulează că fiecare națiune, fiecare popor care trăiește în Europa are dreptul la dezvoltarea limbii sale materne, are dreptul la predare și au dreptul să meargă la aceste școli. Anume România și alte țări UE prin șantaj își impun legile sale. Din păcate statul român a fost mereu împotriva limbii moldovenești și a statului moldovenesc și fac tot posibilul ca să interzică limba moldovenească.

Este o rușine națională pentru noi ca moldoveni, faptul că la posturile cele mai înalte din stat ajung tot mai mulți cetățeni străini. Aici apare o întrebare logică, unde sînt serviciile speciale moldovenești, unde este elita politică, opoziția politică care trebuie să protesteze pentru că noi pierdem limba moldovenească, națiunea moldovenească și pierdem statul Republica Moldova.

Noi sîntem guvernați de străini, lucru care ar putea duce la un colaps și la o situație critică în țara noastră.

Eu cred că următoarele alegeri va aduce și alte forțe politice care o să scoată în evidență importanța păstrării identității naționale moldovenești, altfel globalizarea ne distruge economia, valorile naționale”, a concluzionat Pascaru.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1902
Populația:
5108 locuitori

Iargara este un oraş în raionul Leova, Republica Moldova. Amplasat în sud-vestul republicii, pe malul râului Tigheci, oraşul Iargara este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 5108 locuitori. Localitatea Iargara a fost întemeiată în anul 1902, odată cu înfiinţarea staţiei de cale ferată pe traseul Basarabeasca-Prut.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.