|
Cine va fi responsabil de negocierile privind aderarea Republicii Moldova la UE
De procesele tehnice și practice legate de susținerea procesului de negociere privind aderarea la UE și de implementarea reformelor interne va fi responsabil, cel mai probabil, Biroul pentru Integrare Europeană, creat de guvern în cadrul Cancelariei de Stat.
O astfel de opinie a exprimat Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), expert în politică externă, politică europeană și administrație publică, fost viceministru de Externe al Republicii Moldova, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandr Stahurschi de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.
El a spus că după decizia Consiliului European de a începe negocierile cu Moldova privind aderarea la UE, guvernul, parlamentul și președintele Moldovei vor trebui să decidă la nivel politic cine va fi responsabil de aceste procese și cine va fi negociatorul principal și coordonatorul tuturor proceselor de negociere și implementare a reformelor.
Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene a subliniat că există modele în care principalul negociator a fost ministrul de externe sau un reprezentant al acestui minister, sau directorul Biroului pentru Integrare Europeană, iar adjuncții negociatorului principal au fost șefii clusterelor, grupurile de coordonare internă. Există modele în care Biroul de Integrare Europeană este responsabil de implementarea acelor negocieri sau a acelor condiții care au fost adoptate la nivel de negocieri, iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene sau un alt grup de negociatori este responsabil de negocieri.
"Cred că pentru noi, în funcție de resurse, cea mai optimă variantă ar fi ca conducătorul echipelor de negociere, negociatorul-șef, să fie și coordonatorul întregului proces intern, pentru că majoritatea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană sînt negocieri interne, unde este foarte important ca echipa de negociere să dețină mecanisme eficiente pentru a implementa mai bine toate condițiile pe care le vom conveni cu Uniunea Europeană. Și de aceea eu cred că dacă structura de coordonare internă va fi aceeași, ca cea pe care o va conduce negociatorul principal, acest lucru va fi mai eficient și mai optim pentru noi", a declarat Iulian Groza.
El a atras atenția asupra faptului că negociatorul principal poate fi cel mai bun negociator, diplomat, o persoană politică oarecare, totul depinde de decizia politică a autorităților, dar din moment ce procesul de negocieri cu Uniunea Europeană privind aderarea la UE depășește ciclul electoral, ar fi bine ca negociatorul-șef și grupul de negociatori să fie permanenți, să nu se schimbe pe parcursul procesului de negocieri.
"Este foarte important ca negociatorul-șef și negociatorii adjuncți, cei care se ocupă de negocieri, să fie cei mai buni experți la nivel de stat, care nu numai că se pricep la procesul de negociere sau cunosc și înțeleg procesul de integrare europeană, dar sînt și foarte buni în domeniile lor: economie, transport, ecologie etc.", a subliniat el. Ar fi bine ca aceștia să fie specialiști universali", a subliniat directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.
El a spus că este clar că în cadrul și în afara guvernului există specialiști care pot fi implicați în acest proces.
"În cele din urmă, totul va depinde de deciziile guvernului și de implicarea acelor oameni în aceste procese dificile și complexe. Responsabilitatea este foarte mare și aș dori să văd cît mai mulți specialiști din cadrul guvernului care doresc să se implice în aceste procese și să își asume responsabilitatea pentru acest proces", a declarat Iulian Groza.
Vă reamintim că portalul de știri Noi.md realizează un nou sondaj de opinie și vă îndeamnă să răspundeți la următoarea întrebare:
Ce părere aveți despre începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană?
- Este un pas pozitiv pentru viitorul țării;
- Sunt sceptic, nu sînt sigur că va fi favorabil pentru Moldova;
- Prefer ca Moldova să rămînă un stat neutru și să nu adere la blocuri regionale;
- UE ne-a ademenit cu o prăjitură din care nu putem gusta;
- Situația din UE se schimbă rapid în rău și s-ar putea ca aceasta să nu fie destinația unde ne dorim să ajungem.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1894
- Populația:
- 177 locuitori
Ivanovca este un sat din cadrul comunei Crasnencoe din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Rîbnița și la 123 km de Chișinău. Populaţia satului Ivanovca alcătuia 177 de oameni în anul 2011. Satul Ivanovca a fost menționat documentar în anul 1894.
Comentarii
(0)