29 noiembrie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1806
Patriarhia Română va construi două catedrale în R. Moldova
29 noiembrie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1806

Patriarhia Română va construi două catedrale în R. Moldova

Patriarhia Română va construi două catedrale în orașele Chișinău și Bălți din Republica Moldova.

Despre acest lucuru a anunțat Ioan Marian, protopop de Orhei în cadrul Mitropoliei Basarabiei, care a precizat unde vor fi cheltuite cele două milioane de euro oferite de Guvernul de la București Mitropoliei Basarabiei a Patriarhiei Române, transmite Infoprut.ro.

„Acești bani vor fi împărțiți parohiilor sărace și pentru construcția de noi lăcașuri de cult. Mitropolia Basarabiei nu are o catedrală. De 30 de ani slujim într-un paraclis. Mulți secretari de stat din România au venit și au văzut că slujim într-un paraclis modest. Ei s-au gîndit să ne sprijine în lucrarea noastră”, a declarat părintele Ioan Marian.

Reprezentantul Mitropoliei Basarabiei a specificat în acest context că din banii oferiți de Guvernul României urmează să fie construită o catedrală în municipiul Chișinău și altă catedrală în orașul Bălți.

Fiind întrebat dacă a fost stabilit locul din Chișinău unde va fi construită catedrala, preotul a răspuns că deocamdată se poartă discuții în acest sens.

„Acum se discută mai multe lucruri. Destinația va fi destul de bună, în centrul Chișinăului. Prea multe date nu vă pot oferi în prezent”, a mai spus protopopul de Orhei.

La rîndul său, analistul politic, Nicolae Pascaru, spune că ideea de a construi în Republica Moldova a două catedrale este una bună, însă acum mai mult ca oricînd este necesar de a crea proiecte în societate care ar întoarce oamenii în biserici.

”Este o idee foarte bună și interesantă cînd se construiesc edificii, în special de rit ortodox pentru atît Mitropolia Basarabiei, cît și Mitropolia Moldovei sînt ortodoxe. Eu cînd am fost pe Muntele Athos ei acolo nu fac diferențe. Problema este însă că politicul îi separează și introduc aceste intrige care sînt și vedem că această tendință în care se încearcă separarea Mitropoliei Moldovei de Patriarhia Rusiei este un atac venit din afară care cred că este foarte bine finanțat de occident. Este un scenariu foarte bine pus la punct similar celui din Ucraina care are drept scop lipsirea bisericii moldovenești de edificii iar drept rezultat să fie implicat statul care ar face parte unei instituții sau alteia, ceea ce este foarte rău. Dacă Mitropolia Basarabiei și anume Patriarhia Română vrea să folosească toate aceste incidente în scopul ca ei să cîștige ceva, atunci ei au doar de pierdut. Tot ce le va reuși este să îndrepte oamenii împotriva lor pentru că oamenii real văd ce se întîmplă, oamenii nu vor conflicte între Mitropolii, oamenii nu își doresc schimbări în credința creștin-ortodoxă de la noi din țară pentru că oamenii au bisericile lor, au încăperi, au centre creștin-ortodoxe. Alta este problema că ele nu lucrează la justa lor valoare. Anume în acest caz ambele mitropolii ar trebui să ia exemple de la Biserica baptista unde toate centrele lor ele sînt supra încărcate și aglomerate pentru că ele au proiectele lor moderne, proiecte de consolidare a familiei, proiecte pentru copii, proiecte care vin să promoveze modul sănătos de viață, proiecte pentru oameni și pensionari. Altfel spus, ei se implică în societate ceea ce atrage tot mai mulți susținători ai săi. Secolul XXI este secolul proiectelor, la noi ortodoxii botează, cunună și îngroapă, dar mai multe proiecte noi nu vedem iar acest îi demotivează pe oameni ceea ce este în defavoarea atît a Mitropoliei Basarabiei, cît și a Mitropoliei Moldovei. Ei nici măcar nu pot oferi adesea creștinilor nici măcar consultații psihologice, sînt unii preoți care nu pot înțeleagă mentalitatea unui tînăr, nu poate să îi înțeleagă problemele, nu poate să înțeleagă niște boschetari, sau o femeie divorțată, sau care este nevoită să meargă la avor. Iată de ce poți să construiești și zece patriarhii, însă bisericile o să fie pustii. Exemple cînd la slujbă nu sînt creștini sînt foarte multe, mănăstirile sînt pustii. Eu am fost la Călărași, în Hîrjăuca, în biserică era doar preotul care citea slujba. Iată aici este marea problemă, nu apartenența față de o Mitropolie sau alta, dar de fapt dorința oamenilor de a veni la biserică și de a-și găsi alinarea. Firesc că plecarea unor preoți de la o Mitropolie la alta nu este altceva decît trădare de biserică, trădare de jurămînt, ceea ce nu se iartă, însă indiferent de asta preoții trebuie să își unească eforturile pentru ca oamenii să vină la biserică atunci cînd sînt în impas știind că acolo ei vor primi ajutor”, a spus Pascaru.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
40 locuitori

Ciobanovca este un sat din cadrul comunei Grinăuți, raionul Rîşcani. Satul este situat la 35 km de orașul Rîșcani și la 162 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 40 de locuitori. Satul Ciobanovca a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.