|
Vocea poporului: Ce credeți despre majorarea cu 100 de lei a sumei сompensației pentru perioada rece?
În sezonul rece 2023-2024, mărimea ajutorului pentru perioada rece a anului (APRA) va fi majorată pînă la 800 de lei, ceea ce înseamnă cu 100 de lei mai mult față de anul trecut. Cetățenii au păreri împărțite față de această noutate anunțată joi de Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale. Echipa Noi.md a aflat ce îi nemulțumește pe unii și ce decizii ale autorităților sînt salutate de alții.
Unii cetățeni spun că majorarea cu 100 de lei este una nesemnificativă în contextul prețurilor ridicate, atît la produse, cît și la servicii. Tinerii afirmă că și lor le vine greu să se descurce cu toate cheltuielile lunare, dar cred că persoanelor nevoiașe sau familiilor cu venituri mici le vine și mai dificil.
"Nu cred că ajung pentru ceva banii ăștia, pentru că acum e totul atît de scump. Nici cu o mie de lei nu poți să iei nimic, dar vin și facturile, care deloc nu sînt puține".
"Banii ăștia sînt foarte puțini, cred că majorate ar trebui să fie, în primul rînd, salariile cetățenilor de rînd. Noi, ăștia mai tineri, ne mai descurcăm, lucrînd în mai multe locuri, dar ce să facă cei vîrstnici?".
"Cred că, dacă vei economisi o săptămănă-două, poate banii ăștia îți vor ajunge pentru ceva, nu știu, în dependență de necesități, poate pentru pîine și niște crupe, în rest, nu știu cum ai putea împărți această sumă".
"O sută de lei este o sumă foarte mică. Eu, bunăoară, abia acum joi, am reușit să achit ultima factură pentru agentul termic din datoria acumulată anul trecut. Am pus deoparte toată vară ca să pot achita restanțele. Ce putem face cu 800 de lei? Este o sumă, care îți provoacă rîsul".
Alți cetățeni, dimpotrivă, spun că orice ajutor din partea statului pentru este unul binevenit și contează că se întreprind anumite măsuri pentru susținera populației.
"Minimul ce se dă e de folos .Altă întrebare este cît ar trebui să fie suma acestei compensații, de fapt. Dar, oricum, ne dau cît pot".
"Poate luată în particular pentru o singură persoană, această sumă adăugată la compensațiile din acest an de 100 de lei pare mică, dar haideți să facem un calcul: sîntem circa 3 milioane de cetățeni, dacă înmulțim această cifră la 100 de lei, atunci obținem 300 de milioane de lei. Este o sumă mare, impunătoare. Așa că trebuie să ne mulțumi măcar și cu atît că și bugetul nu este unul, care se poate întinde la nesfîrșit".
"Suma de 800 de lei poate nu este una foarte mare, dar decît deloc nimic, e mai bine și atît cît se dă".
În același timp, persoanele vîrstnice spun că le vine greu să se descurce de unii singuri și nu-și imaginează ce-ar face fără susținerea din partea celor apropiați.
"Personal, nu mi-ar ajunge acești 800 de lei să mă descurc și cu achitarea facturilor, și cu achizționarea medicamentelor. Îmi vine foarte greu, dar mă ajută copiii și doar așa mă descurc".
În opinia altor respondenți, autoritățile ar trebui să întreprindă măsuri reale de suport al populației, or, majorarea cu 100 de lei este, potrivit acestora, una derizorie.
"I-aș recomanda ministrului Alexei Buzu să-și mărească lui salariul cu 100 de lei și să văd, dacă îi va conveni acest lucru".
Amintim că joi ministrul muncii și protecției sociale Alexei Buzu, a spus în cadrul unei conferințe de presă că această majorare, operată acum, este cu 100 de lei mai mult față de anul trecut și cu 60% mai mult decît în 2021, la începutul guvernării.
Beneficiari ai suportului monetar lunar vor putea fi familiile cu venituri mici. O gospodărie se va califica pentru această prestație, dacă venitul familiei va fi mai mic decît coșul minim de consum: pentru o persoană din mediul rural pragul de acces va fi de 3963 de lei, iar pentru o persoană din mediul urban – 4663 de lei.
Cetățenii se pot înregistra de pe 1 noiembrie pînă pe 25 noiembrie inclusiv pe platforma compensații.gov.md, iar pe 26 noiembrie solicitanții vor putea verifica decizia privind eligibilitatea pentru plata monetară lunară.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1604
- Populația:
- 847 locuitori
Trifeşti este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul Trifești este situat la o distanță de 18 km de orașul Rezina și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 847 de oameni. Satul Trifești este menționat documentar în anul 1604.
Comentarii
(0)