|
Nicolae Pascaru: "Există speranța că opoziția din Moldova se va uni"
Există speranța că opoziția moldovenească se va uni, chiar și forțele de dreapta.
Această opinie a fost exprimată de fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, politolog, liderul organizației obștești "Voevod", Nicolai Pascaru, într-un interviu acordat publicației "Eurasia. Expert", relatează Noi.md. Totodată, el a menționat că acum partidele de stînga se supără reciproc, iar pe viitor consolidarea lor se va dovedi foarte dificilă.
Potrivit lui Pascaru, mult timp partidele moldovenești au fost conectate la proiectul geopolitic vestic sau estic. Și există partide care sînt finanțate de oligarhi, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la legitimitatea acestui proces.
"Multe partide sînt finanțate de diferite fundații "democratice". Din acest motiv, avem o problemă foarte mare cu politica moldovenească independentă, suverană. Care dintre partidele politice poate exercita mai multă presiune asupra celorlalte - acelea vor avea mai multe șanse. În special, asta face partidul PAS, aflat în prezent la guvernare, cu resursele sale administrative în diferite instituții ale puterii", a declarat politologul.
În același timp, el a subliniat că există o speranță pentru ca opoziția din Moldova să se unifice, inclusiv chiar și forțele de dreapta. "Unii sociologi încearcă să înfrumusețeze un pic scăderea ratingului PAS. Dar în timpul guvernării acestui partid, nu am văzut nimic deosebit pe care l-au făcut pentru țară. Dovada este exodul masiv al populației. În ultimii 10 ani, nu a existat un exod atît de puternic ca în timpul guvernării partidului PAS. Acest lucru se explică prin conflictul din Ucraina, dar nu este singurul motiv. Este rezultatul politicii ineficiente a PAS", consideră Nicolae Pascaru.
În opinia sa, cea mai mare greșeală în politica moldovenească este divizarea societății în "pro-europeni" și "pro-ruși". "Unificarea societății se află sub o întrebare foarte mare. Societatea moldovenească se teme de explozii sociale, cataclisme politice și conflicte. Republica noastră este practic ca un butoi cu pulbere. Transnistria este alături de noi, în Găgăuzia este o mare agitație, există tensiune practic în toată Moldova. Prin urmare, trebuie să găsim o soluție politică pentru a rezolva conflictele. Sperăm că, prin aceste alegeri, societatea moldovenească va găsi o cale de ieșire din situație și va începe să voteze pentru forțele de stînga pentru a corecta cursul țării", a declarat politologul.
De notat că moldovenii asociază aderarea țării la UE cu prosperitatea și dezvoltarea. În același timp, mulți moldoveni nu văd un viitor luminos nici în UE, nici în alte asociații, ci îl văd în neutralitate, dezvoltarea propriei țări și coexistență, dar și dezvoltarea relațiilor atît cu Estul, cît și cu Vestul.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1738
- Populația:
- 484 locuitori
Valea Adîncă este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Constantinovca și Valea Adîncă. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Camenca și la 120 km de Chișinău. Populaţia satului Valea Adîncă alcătuia 484 de locuitori în anul 2012. Satul Valea Adîncă a fost menționat documentar în anul 1738.
Comentarii
(0)