06 iulie 2013, 12:22 Realitatea moldovenească views 7502
06 iulie 2013, 12:22 Realitatea moldovenească views 7502

La Căuşeni va fi edificat un Complex memorial în amintirea persoanelor represate politic



Foto: moldopres.md

Zeci de căuşeneni au participat astăzi la instalarea unei pietre de temelie în centrul oraşului, unde va fi edificat un Complex memorial în amintirea persoanelor care au avut de suferit de pe urma represiunilor politice. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 64 de ani de la cel de-al doilea val de represiuni politice în localităţile raionului Căuşeni, relatează MOLDPRES.

La manifestare au participat persoane reprimate, copii ai acestora, reprezentanţi ai autorităţilor locale, cetăţeni de rînd. Grigore Ciobanu, preşedintele Asociaţiei raionale a persoanelor reprimate, a fost deportat cu întreaga familie şi astăzi a evocat ororile acelor ani. „Cînd am fost duşi în Siberia ni s-a spus că acolo sînt duşi bandiţii, tîlharii şi criminalii, dar am văzut oameni harnici. Oameni care nu şi-au uitat tradiţiile naţionale şi originea”, a menţionat Ciobanu.

Prezent la eveniment, primarul oraşului Căuşeni, Grigore Repeşciuc, a subliniat că victimele deportărilor nu trebuie uitate, iar fără conştientizarea trecutului este imposibil un viitor destoinic. „Valurile de deportări de acum peste şase decenii sînt, fără îndoială, o pată ruşinoasă în istoria neamului nostru, cînd din sînul poporului au fost smulşi unii dintre cei mai buni şi demni conaţionali. Sîntem obligaţi să păstrăm vie memoria tuturor celor care s-au pierdut în străinătăţi de gheaţă”, a declarat primarul de Căuşeni.

Totodată, Sergiu Gogu, vicepreşedinte al raionului, a subliniat că pe lîngă ajutoarele materiale acordate de Guvern foştilor deportaţi, conducerea raionului va aloca surse suplimentare pentru susţinerea acestei categorii sociale.

Raionul Căuşeni a avut de suferit mai mult anume în cel de-al doilea val de represiuni, cînd de aici au fost deportaţi aproape 1700 de oameni. În prezent la Căuşeni activează o asociaţie a persoanelor reprimate, unde sînt înregistraţi 177 de membri. La iniţiativa preşedintelui raionului, Ion Ciontoloi, în oraş va fi construit un complex memorial, costul căruia va depăşi un milion de lei.

 

Cuvinte cheie:

deportare , Memorial , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
956 locuitori

Palanca este un sat din cadrul comunei Hîrjauca, raionul Călăraşi. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor. Satul Palanca se află la o distanţă de 24 km de oraşul Călăraşi şi la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 956 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Palanca datează din anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.