01 septembrie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1725
Pascaru: ”Politicienii vin și pleacă, dar moldovenii au tradiții și valori care nu pot fi schimbate”
01 septembrie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1725

Pascaru: ”Politicienii vin și pleacă, dar moldovenii au tradiții și valori care nu pot fi schimbate”

Politicienii trebuie să înțeleagă că ei vin și se duc, dar moldovenii au tradiții și valori de sute de ani care nu pot fi schimbate.

Opinia aparține analistului politic, Nicolae Pascaru și a fost expusă în contextul sărbători Ziua limbii noastre din 31 august, notează Noi.md

Potrivit lui, nimic nu poate schimba gîndirea oamenilor care trăiesc pe acest pămînt, iar limba vorbită aici este, a fost și va fi - limba moldovenească.

”31 august, tradițional cetățenii Republicii Moldova sărbătoresc Limba Nostră, este un prilej foarte bun de a ne aminti că moldovenii au valori, au tradiții, au lucruri sfinte la care țin foarte mult. Probabil noi sîntem unicul stat pe pămînt care sărbătorim ziua limbii noastre. Foarte mult se politizează pe acest subiect, unii o numesc limba română, noi o numim limba moldovenească pentru noi este important ca limba să se numească așa cum se numește țara, așa cum am învățat-o noi din bătrîni, așa cum este scris în arhivele străvechi, în documentele bisericești și în scrisorile cum circulau în Europa și anume limba moldovenească. Mulți au încercat să schimbe cu ajutorul Curții Constituționale să schimbe denumirea limbii, dar aceasta este un lucru care de fapt nu îl vor primi moldovenii, pentru că acest proiect de lege nu a trecut prin referendum”, a declarat Pascaru

Totodată, în ajunul sărbătorii Limba Noastră, politicianul a chemat toți moldovenii să nu se rușineze de tradițiile și valorile care le au.

”Chem toți moldovenii să nu se rușineze de strămoșii săi și să numească limba care o vorbesc imba moldovenească. Limba moldovenească este o limbă foarte bogată care codul nostru național îl înțelege foarte bine. Limba moldovenească nu este plină de rusisme, dar este limba care o foloseau strămoșii noștri și limba în care a fost scrisă istoria de glorie a Moldovei. Limba moldovenească are viitor, ea trebuie mai departe să fie cercetată, dezvoltată. AȘM trebuie să aibă un compartiment care diszoltă acest subiect. Politicienii trebuie să înțeleagă că ei vin și se duc, dar moldovenii au tradiții de sute de ani care nu pot fi schimbate”, a concluzionat Pascaru.

Reamintim că Menționăm, legea privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „română” în toate legile și alte acte normative, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, a stîrnit un val de critici în societate. Unii juriști, califică acțiunea drept neconstituțională, întrucît contravine actualei Constituții a Republicii Moldovei (articolul 13).

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
2277 locuitori

Săiţi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Săiţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Căușeni și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2277 de oameni. Satul Săiți a fost menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.