|
Ministerul rus de Externe: "Pentru a adera la UE, Moldova nu trebuie să renunțe la identitatea sa"
Niciuna dintre țările care au aderat la Uniunea Europeană în ultimele decenii nu au renunțat la identitate, limbă, cultură, astfel nici Moldova nu ar trebui să facă acest lucru.
Această opinie a fost exprimată de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, răspunzînd la întrebările jurnaliștilor în cadrul unui briefing.
Ea a menționat că statele se pot uni, se pot schimba după bunul plac, dar există cîteva lucruri mici importante.
"În primul rînd, acest lucru ar trebui să se facă în baza opiniei poporului. Orice unire este posibilă, dar trebuie să întrebi cu adevărat oamenii. Să nu te bazezi doar pe cercetări sociologice importante și necesare, și doar pe ele. Nu. Trebuie să te bazezi pe opinia populației, legalizată juridic. De regulă, acesta se numește referendum. Sau un alt mod de exprimare a voinței poporului stabilită", a spus Maria Zaharova.
"În al doilea rînd, chiar nu știam și nu cunosc așa cazuri ca asociațiile sau uniunile legitime să nu fie egale. Ele trebuie să fie egale. Adică, cu o atitudine adecvată față de popoarele a două sau mai multor țări. Un fel de integrare, proces inițial. Vă puteți imagina că orice țară care a aderat la Uniunea Europeană în ultimele decenii s-ar dizolva în UE, redenumindu-și limba, schimbîndu-și identitatea culturală. Nu am auzit de așa ceva. Dimpotrivă, tot ceea ce este în interiorul Uniunii Europene și în zona OSCE pune accentul doar pe drepturile tuturor minorităților, chiar și ale celor care nu pot influența schimbarea lucrurilor politice, fundamentale. Lor li se dă dreptul să-și apere propria identitate și opinii. Indiferent de context: istoric, modern, politic etc. Evident că există două condiții care trebuie respectate. Dar faptul că acest proces ia amploare - nu încape nicio îndoială", a subliniat ea.
Vă reamintim că informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români găsiți pe moldovenii.md, secțiunea "Noi sîntem moldoveni".
Sursa:
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1568
- Populația:
- 3401 locuitori
Geamăna este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Batîc și Geamăna. Satul Geamăna se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3 401 oameni. Satul Geamăna a fost atestat documentar în anul 1568.
Comentarii
(0)