|
Olga Goncearova: "Moldova nu a apărut de la zero în anii '90"
Moldova nu a apărut de la zero în anii nouăzeci ai secolului trecut, baza a fost ceea ce s-a creat și dezvoltat activ în timpul Uniunii Sovietice și, prin urmare, trebuie să respectăm trecutul nostru istoric.
O astfel de opinie a exprimat președintele Adunării Popoarelor din Moldova, fostul Director General al Departamentului Relații Interetnice, Olga Goncearova, vorbind la noul talk-show "Без галстуков", cu Alexandr Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md
"Uniunea Sovietică se deosebea ca imperiu prin ceea ce a dat altor state. Să spunem deschis și sincer că, pe de o parte, fiecare republică, în special Moldova, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, a primit multe în dezvoltarea sa", a spus ea.
"Putem spune că totul a fost rău, dar uitați-vă cum stau lucrurile. Toate instituțiile de învățămînt au apărut după 1945. 1946 și 1947, ansamblul "Joc", creat de Igor Moiseev, iar Vladimir Curbet a fost unul dintre elevii săi. Sala de operă, Academia de Științe a fost creată în întregime din profesori de renume mondial. Institutul de Medicină a fost Institutul de Medicină din Leningrad, care a plecat la Peatigorsk în timpul războiului, iar de acolo s-a întors aproape în componență deplină la Chișinău. Vă garantez că nu toți profesorii s-au bucurat să se întoarcă la Chișinău și ei ar fi fost fericiți să se întoarcă la Leningrad. Dar iată că ei s-au întors, au venit aici și au creat acea bază medicală pe care o cunoaștem cu toții. la Institutul de Medicină erau profesori de renume mondial", a subliniat Olga Goncearova.
În același timp, președintele Adunării Popoarelor din Moldova, fostul director general al Departamentului Relații Interetnice, a menționat că, mai ales după 1990, este sigură că problema națională a fost profund ascunsă, în situația, în țara în care trăiam și dovada a fost prăbușirea Uniunii Sovietice.
"Pe de o parte, putem spune că acesta este ordinea istorică a oricărui imperiu. Pe de altă parte, putem spune că, dacă nu ar fi existat acest subiect, întrebarea națională, probabil că ar fi fost greu 25-30, 75 de ani să încercăm insistent să distrugem și, în cele din urmă, să ne atingem scopul. Adică aici există întrebări. Dar din fiecare situație trebuie să tragem concluziile corecte. Iar dacă nu vom face concluzia corectă că economia, cultura, știința și toate celelalte aspecte din Moldova erau poate pe locul doi-trei în spațiul sovietic în general, atunci asta înseamnă să nu-ți respecți trecutul", a spus Olga Goncearova.
Ea a atras atenția asupra faptului că guvernarea din Moldova după 1990, se ținea pe ceea ce a fost creat încă în Uniunea Sovietică.
"Parlamentul, președinția, principalele ministere - toate acestea sînt clădiri care au fost construite în acea perioadă "teribilă", de care își amintesc. Este o abordare greșită, pentru că trebuie să-ți respecți trecutul, strămoșii, bunicii și bunicele și pentru ceea ce s-a întîmplat de fapt în această țară. Dacă vom învăța cum să facem acest lucru și vom putea trage o concluzie, atunci vom putea face următorul pas - înțelegerea faptului că Moldova nu a apărut de la zero în anii nouăzeci", a declarat președintele Adunării Popoarelor din Moldova, ex-director general al Departamentului Relații Interetnice.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1910
- Populația:
- 364 locuitori
Petrovca este un sat din cadrul comunei Copăceni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 364 de oameni. Satul Petrovca a fost întemeiat în anul 1910.
Comentarii
(0)