|
Nicolae Pascaru: "Nu trebuie să permitem să fim transformați într-o națiune românească"
Moldovenii sînt unul dintre cele mai vechi popoare ale Europei, Moldova este o țară multinațională și trebuie să o păstrăm, să urmăm înțelepciunea veche de secole, să trăim în pace, prietenie, armonie cu toată lumea, să comercializăm și să implementăm proiecte comune cu toate țările din Est și Vest, să asigurăm bunăstarea cetățenilor noștri și a generațiilor viitoare.
Această opinie a fost exprimată de fostul deputat al Parlamentului Republicii Moldova, analistul politic, liderul organizației obștești "Voievod", Nicolae Pascaru într-un interviu acordat postului public GRT (Gagauziya Radio Televizionu), relatează Noi.md.
Referindu-se la ideea națională a Republicii Moldova, el a menționat următoarele: "Cred că noi avem o idee națională. Sîntem un popor străvechi, unul dintre cele mai vechi popoare ale Europei. Și această înțelepciune străveche nu s-a pierdut. Multe popoare au trecut prin aceste meleaguri: au fost și turci, și austrieci, și polonezi și ruși, ne-au eliberat de turci și așa mai departe. Dar totuși, în genele acestui popor există un joc, de a păstra acest popor și, oricît de mult ar încerca cineva să ne transforme în români, nu va reuși. Cred că noi vom reuși în secolul XXI să păstrăm Republica Moldova, să păstrăm țara multinațională. Nu avem nevoie de oameni din Africa sau Asia. În Moldova, ne putem singuri înțelege între noi: moldoveanul cu rusul, ucraineanul, găgăuzul, romul etc. Putem și trebuie să trăim pe cale amiabilă cu toată lumea, să trăim cu înțelepciune, să implementăm proiecte împreună și să facem comerț cu Europa, să creăm noi proiecte și să facem comerț cu Rusia, Ucraina, Belarus, alte țări CSI, cu toată lumea. Să dezvolăm afaceri și să cîștigăm bani pentru generațiile noastre, pentru bogăția viitoare a țării și a cetățenilor săi".
Nicolae Pascaru a atras atenția și asupra faptului că limba moldovenească este una dintre limbile străvechi menționate în cronicile antice.
"În ele se vorbește despre limba moldovenească, despre moldoveni și nu trebuie să permitem să fim transformați într-o națiune românească. Acest lucru face deja lobby pentru interesele României. De aceea, moldovenii noștri ar trebui să facă tot posibilul pentru ca noi toți să ne unim și să ne protejăm interesele, de altfel ne vor lua limba, apoi ne vor lua pămîntul și toate celelalte", a spus analistul politic, fostul deputat al Parlamentului Moldovei.
Totodată, vă reamintim că informații mai detaliate despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români puteți găsi pe site-ul moldovenii.md, rubrica "Sîntem moldoveni".
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1859
- Populația:
- 36 locuitori
Serghieni este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Glodeni și la 165 km de Chișinău. Satul Serghieni a fost menționat documentar în anul 1859. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 36 de oameni.
Comentarii
(0)