29 august 2011, 10:25 Realitatea moldovenească views 4650
29 august 2011, 10:25 Realitatea moldovenească views 4650

Expoziţia din Chişinău a steagului Ştefan cel Mare şi Sfînt a fost inaugurată

Cu ocazia marcării aniversării a 20-a a proclamării independenţei Republicii Moldova, în cadrul Muzeului de Arheologie si Istorie a Moldovei a fost inaugurată expoziţia, în cadrul căreia va fi expus publicului drapelul de luptă al principelui Ştefan Muşat III cel Mare. Prezent la eveniment, prim-ministrul Vladimir Filat a spus că vernisarea expoziţiei Stindardului liturgic al lui Ştefan cel Mare este un lucru de excepţie, în contextul Zilei Independenţei, dar şi de la împlinirea a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi România. “Avem prilejul de a ne simţi mai aproape de acele timpuri glorioase, de faptele eroice ale marelui domnitor, care cu Sfînta Cruce şi cu sabia în mînă a apărat neamul nostru şi hotarele creştinismului”, a spus premierul. Vladimir Filat a adresat mulţumiri şi cuvinte de recunoştinţă persoanelor care au contribuit la aducerea relicvei în Moldova într-un termen scurt.

La rîndul său, Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurcă, a spus că ambasada a participat cu emoţii la aducerea steagului în Moldova, lucru care, potrivit lui, s-a defăşurat într-un parteneriat prietenesc. ”Stindardul este de a afirma unitatea fundamentală dintre noi, solidaritatea care a început oficial odată cu Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova”, a spus Lazurcă. Totodată, directorul Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie, Eugen Sava, susţine că Muzeul este onorat sa găzduiască şi să expună pentru cetăţenii Republicii Moldova relicva naţională care, potrivit lui, emană istorie, credinţă şi speranţă. Relicva va fi expusă la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei pînă pe 12 septembrie. Doritorii de a vizita expoziţia vor avea acces gratuit.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
5882 locuitori

Tvardiţa este un sat şi comună din raionul Taraclia. Tvardiţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 44 km de oraşul Taraclia şi la 118 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5882 de oameni. Satul Tvardița a fost înființat în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.