27 martie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1031
În Moldova a început sezonul vînzării în masă a căpșunilor. Care sînt prețurile
27 martie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1031

În Moldova a început sezonul vînzării în masă a căpșunilor. Care sînt prețurile

Săptămîna trecută, pe piețele angro și cu amănuntul din Moldova au apărut în cantități mari căpșuni grecești.

Prețul angro este standard-80 lei/kg, la fel ca la sfîrșitul lunii martie–începutul lunii aprilie a anului trecut.

Nu există o gamă largă de prețuri, care, potrivit operatorilor de pe piață, "arată clar că cercul importatorilor-furnizori este îngust și stabil, s-a format deja destul de demult". În ultimii ani, căpșunile timpurii importate, precum și pomușoarele de nișă – afinele, cătina, socul, caprifoiul – ajung pe piața moldovenească exclusiv din România, relatează EastFruit. În ultimii trei ani, pînă la 80-90% din căpșunile proaspete importate – aproximativ 400-700 de tone – sînt vândute în lunile de primăvară.

Potrivit experților, în general, primele căpșuni importate de sezon, relativ vorbind, au apărut pe piețele angro și cu amănuntul din orașele moldovenești la mijlocul lunii martie - odată cu încălzirea și înviorarea comerțului în piețe. Cu toate acestea, la acel moment prețurile de lucru încă nu se formaseră: vînzătorii angro cereau 120-140 lei/kg pentru, cei cu amănuntul – 150-160 lei/kg sau mai mult. În același timp, cererea era extrem de scăzută. În Moldova, categoria mai mult sau mai puțin extinsă de consumatori începe să guste căpșuni proaspete în mod regulat nu mai devreme de sfîrșitul lunii martie-începutul lunii aprilie. În această perioadă apare un preț de start oarecum stabil la căpșunile importate, pe care producătorii locali sunt ulterior obligați să-l ia în calcul. La începutul lunii martie-aprilie 2023, prețul căpșunilor grecești angro și cu amănuntul, va rămîne pentru o perioadă scurtă de timp în intervalul de 80-100 lei/kg. Se pare că cultivatorii de căpșuni din Moldova puțin probabil ca vor putea vinde prima lor roadă mai scump.

Experții menționează că vremea rece poate întîrzia perioada de primire a căpșunilor de seră din prima recoltă de la producătorii locali cu 7-10 zile. Adică produsele vor începe să fie vândute în ajunul săptămînii Paștelui.

Cuvinte cheie:

căpșuna , prețuri , vînzare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1667
Populația:
856 locuitori

Pripiceni-Răzeşi este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pripiceni-Curchi și Pripiceni-Răzeşi. Satul Pripiceni-Răzeşi este situat la o distanță de 22 km de orașul Rezina și la 99 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 856 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1667.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.