|
Voronin: "Inițiativa de a schimba denumirea limbii este un nonsens legal"
Fostul președinte al Republicii Moldova, Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a calificat inițiativa schimbării denumirii limbii de stat în țară din moldovenească în română drept o prostie.
Despre aceasta Vladimir Voronin a declarat în cadrul emisiunii "Tema cu Liudmila Belcenkova" de la postul de televiziune Primul în Moldova, difuzată pe Internet, relatează Noi.md.
Voronin a amintit că, în calitate de președinte al țării, a spus că înainte de a te ocupa de problemele limbii, trebuie să le pui ceva oamenilor pe limbă, iar acum această afirmație este și mai actuală, deoarece din cauza crizelor actuale oamenii au sărăcit. "Cu toate acestea, aceasta este partea socio-economică. Dar există și o componentă politică importantă a acestei probleme", a spus Vladimir Voronin.
Potrivit acestuia, Declarația de Independență a Republicii Moldova după cunoscutele evenimente din August 1991, prăbușirea Uniunii Sovietice, a fost scrisă la București de specialiști români, iar din partea noastră au fost cîțiva reprezentanți, de exemplu, bine-cunoscuta Leonida Lari și alții. "Mai mult, în această declarație nu se menționează explicit despre suveranitatea și independența Republicii Moldova. Cuvintele despre suveranitate sînt prezente în declarație, dar această suveranitate este considerată ca suveranitate față de Uniunea Sovietică. Adică ne despărțim de Uniunea Sovietică și obținem suveranitatea. Și această declarație a funcționat mulți ani. În baza acestei declarații a fost adoptată în 1994 Constituția Republicii Moldova, în care a fost indicată acea situație și perspectivă pe care ar trebui să o urmeze Moldova, inclusiv problemele lingvistice, neutralitatea și multe alte probleme. Adică, a fost precizat tot ceea ce este inclus în Constituția oricărui stat. Și există acolo articol nr. 13 că limba oficială este moldovenească, pe baza grafiei latine", a spus Vladimir Voronin.
"Și iată după mulți ani, s-a găsit un deștept, moștenitorul unui cunoscut unionist, Alexandru Tănase, care, cu ajutorul a tot felul de scheme, a devenit președintele Curții Constituționale, a luat și a ridicat Declarația de Independență deasupra Constituției. Dar, din punct de vedere legal aceasta este un nonsens. Este un absurd! Nu se poate așa. Cea mai importantă lege a țării este Constituția. Parlamentul poate adopta multe declarații. Declarația are un caracter actual, dar temporar, iar Constituția este legea fundamentală a statului. Cum putea să pună Declarația mai presus de Constituție? Am protestat, dar ei aveau majoritatea atunci, iar acest caz le-a reușit. O perioadă au tăcut, s-au liniștit, iar acum au ridicat din nou această problemă a limbii. Nu știu, nu înțeleg deloc ce se schimbă și ce le dă lor acest lucru. Dar aș vrea să întreb, în ce limbă vorbea Ștefan cel Mare? Pentru că primul conducător al Moldovei după formarea statului în 1359 a fost Bogdan I", a subliniat fostul președinte al Moldovei.
"Albert Einstein spunea că naționalismul este o boală a copilăriei, rujeola umanității. Și noi nu putem nicicum scăpa de ea. Totul are legătură cu unionismul, cu naționalismul", a spus Vladimir Voronin.
El a atras atenția asupra faptului că astfel de amendamente se realizează prin schimbarea Constituției, dar actuala conducere a țării a mers pe altă cale, deoarece înțelege că nu au suficiente voturi pentru a schimba legea fundamentală a țării.
"Ei pot adopta această lege organică, o vor vota, au majoritatea, indiferent cît vom protesta noi, dar aceasta va trebui promulgată de președinte. Vom vedem care va fi atitudinea ei. Decizia Curții Constituționale nu este deloc legală, nu se bazează pe fapte juridice. De ce ei se îndepărtează de a face modificări prin intermediul Constituției? În primul rînd, pentru că nu sînt siguri că vor reuși. Pe lîngă faptul că trebuie să aibă 68 de deputați în Parlament pentru ca două treimi să voteze pentru această prostie a lor, după aceea trebuie să aibă loc și un referendum național. Și la el noi cu toții trebuie să spunem: da, sînt român, sau nu, nu sînt român, sînt moldovean după naționalitate. Și abia după aceea, în baza rezultatelor plebiscitului, va putea fi luată o decizie ulterioară. Și atunci, dacă vor aduna aceste 2/3, atunci va fi bine, schimbarea denumirii limbii va fi Constituțională. Dar nici nici acest lucru nu dă nimic. Nu se știe dacă vor ajunge ei pînă la sfîrșitul mandatului cu o astfel de conducere a țării. Dacă aceasta este o lege organică, atunci majoritatea care va veni în noul parlament poate schimba în aceeași zi legea organică. Ei fac prostii și conduc țara tot mai departe în mlaștină – în mlaștina naționalismului și în impasul unionismului", a subliniat Vladimir Voronin.
În același timp, vă reamintim că informații mai detaliate despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români puteți găsi pe site-ul moldovenii.md, rubrica "Sîntem moldoveni".
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1662
- Populația:
- 1295 locuitori
Vadul-Leca este un sat din cadrul comunei Căzăneşti, raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 35 km de orașul Telenești şi la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1295 de oameni. Satul Vadul–Leca a fost menționat documentar în anul 1662.
Comentarii
(0)