|
Ce spune Stoltenberg despre rachetele care au trecut deasupra Moldovei
Prezenţa militară a forţelor NATO în Polonia, în România, în Slovacia şi în alte state din zona estică a Alianţei protejează spaţiul folosit de aliaţi pentru a susţine Ucraina, a declarat luni, 13 februarie, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Întrebat, într-o conferință de presă, dacă vede incidentul de vineri cînd rachete ruseşti au intrat în spaţiul aerian al Republicii Moldova şi s-au apropiat de spaţiul aerian al României drept un avertisment din partea Rusiei şi dacă există vreo ameninţare pentru rutele de aprovizionare prin care ţările NATO livrează sprijin militar Ucrainei, Stoltenberg a spus că „războaiele sînt periculoase” şi că de aceea este atît de important ca NATO să dea dovadă de vigilenţă pentru a preveni orice escaladare, transmite realitatea.md.
„Războaiele sînt periculoase şi pentru că incidentele şi accidentele se pot întîmpla.
De aceea sîntem atît de vigilenţi la NATO pentru a preveni orice escaladare dincolo de Ucraina”, a declarat Stoltenberg în conferinţa de presă din preziua reuniunii miniştrilor apărării din ţările aliate.
El a spus că acesta este unul dintre motivele pentru care NATO şi-a mărit prezenţa militară în partea estică a Alianţei şi în regiunea Mării Negre încă din toamna lui 2021 cu capabilităţi aeriene, navale şi terestre.
„Am făcut acest lucru în parte pentru a monitoriza, a proteja, a ne sigura că nu va fi escaladare dincolo de Ucraina şi pentru a putea gestiona incidente sau accidente care ar putea apărea cînd avem un război la scară întreagă în vecinătatea noastră în Ucraina.
Dar bineînţeles că această prezenţă militară a forţelor NATO în Polonia, în România, în Slovacia, în alte ţări din partea estică a Alianţei protejează spaţiul folosit de aliaţii NATO pentru a susţine Ucraina. Şi asta face să fie şi mai importantă creşterea prezenţei noastre în partea estică a Alianţei. NATO nu este parte a conflictului dar susţinem Ucraina, dreptul Ucrainei la autoapărare, este un drept prevăzut în carta ONU şi avem dreptul să susţinem Ucraina”, a mai spus Jens Stoltenberg.
Vineri, Ministerul Apărării din Republica Moldova a confirmat că a detectat o rachetă care a trecut pe deasupra regiunii transnistrene și pe deasupra unui sat din raionul Soroca de lîngă granița cu Ucraina. Șeful armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi, dar și Vladimir Zelenski, au susținut că două rachete de croazieră Kalibr au trecut și prin spațiul aerian al României, însă Ministerul Apărării din România a dezmințit.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1772
- Populația:
- 397 locuitori
Cot este un sat din cadrul comunei Climăuţii de Jos, raionul Șoldăneşti. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul Cot se află la o distanță de 26 km de orașul Șoldănești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 397 de oameni. A fost atestat documentar în 1772.
Comentarii
(0)