|
Valerii Ostalep: "Cineva a primit foarte viclean datele noastre personale"
Cetățenii moldoveni ar trebui să fie foarte atenți și să nu distribuie informații personale pe rețelele de socializare, pentru a nu oferi serviciilor speciale un motiv pentru a afla date din viața personală.
Despre acest lucru a declarat directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, expert în domeniul securității, fostul viceministru al Afacerilor Externe, Valerii Ostalep, transmite Noi.md.
Astfel el a comentat informațiile apărute în mass-media precum că SIS-ul moldovenesc a achiziționat echipamente scumpe care permit accesul la corespondență în toți mesagerii populari, relatează eNews.
În opinia sa, acest lucru nu este surprinzător, avînd în vedere faptul că serviciile de securitate din toate statele încearcă să controleze cît mai mult spațiu posibil, în timp ce aproape întotdeauna și peste tot încalcă legile și drepturile cetățenilor la confidențialitate și libertatea de exprimare.
"Ei găsesc diferite lacune, diferite trucuri și așa mai departe, și constant peste tot, în diferite state apar scandalurile sistematice pe această temă. Cînd sînt prinși făcînd acest lucru, ei primesc ”peste cap” și se retrag pentru o perioadă", a spus el.
În același timp, Ostalep a precizat că Moldova "a fost întotdeauna ca o trecere" în ceea ce privește dreptul la viață privată și la protecția datelor cu caracter personal, iar acest drept a fost încălcat mulți ani la rînd. Ca exemplu, el a citat situația privind pandemia de covid.
"Mă întorc la acei nefericiți doi ani de covid, cînd oamenii au fost obligați să ofere toate datele lor personale la aeroport etc. unor persoane necunoscute. Cineva a primit foarte viclean datele noastre, dar acolo nu era scris niciodată cine este responsabil pentru ele, nu exista nicio semnătură nicăieri, nici în partea de sus, nici de jos. Oamenii nu s-au gîndit la asta. Și acum am o întrebare amuzantă: unde sînt toate datele noastre personale, cui le-am dat? Unde sînt păstrate, ce fac cu ele? Și observați: nimeni nu este responsabil, pentru că în partea de jos nu era semnătura nimănui (a structurii de stat), iar în partea de sus, nu era indicat în antet care structură de stat le aduna", a spus el.
În același timp, Valerii Ostalep a subliniat că societatea nu trebuie să tacă, ci să-și apere interesele și să-și protejeze dreptul la viața privată și libertatea de exprimare.
"Avem dreptul să ne opunem, să ne interesăm? Nu numai că avem dreptul, dar sîntem obligați să adresăm în mod constant astfel de întrebări oamenilor legii, deoarece dreptul la viață privată este garantat de Constituție și numai în cazuri excepționale Serviciile pot solicita informații personale", a spus el.
Fostul viceministru al Afacerilor Externe a mai spus că în lumea modernă există multe forme de comunicare criptată pentru a proteja viața privată.
"La noi în Moldova sînt răspîndite Viber, WhatsApp, Telegram, Signal, Tik-Tok, Messenger, Instagram, dar, în principiu, ele sînt destul de multe. Oricine poate intra pe Google și își poate alege mesagerii, ceea ce, în principiu, nu este atît de puțin probabil, dar vă garantez că nu numai pentru serviciile speciale din Moldova, ci chiar și pentru altele va fi greu să asculte", a spus el.
În concluzie, Valerii Ostalep a sfătuit cetățenii, pe lîngă apărarea drepturilor lor, să fie foarte atenți și să nu distribuie informații personale.
"Cetățenii noștri trebuie să înțeleagă că acele structuri care ar trebui să vă asigure siguranța și să vă protejeze viața personală, ei, de regulă, o încalcă. De aceea, pot recomanda celor care doresc să păstreze secretul vieții lor personale să fie foarte atenți, să folosească diferiți mesageri și să nu se expună prea mult. Este clar că cetățenii noștri nu spun anumite secrete de stat, pentru că nu au acces la ele, dar nu trebuie să oferiți serviciilor speciale un motiv pentru a afla date din viața personală", a conchis el.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1715
- Populația:
- 888 locuitori
Grinăuţi-Moldova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grinăuţi-Moldova, Grinăuţi-Raia și Rediul Mare. Satul Grinăuți-Moldova se află la o distanță de 18 km de orașul Ocnița și la 205 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 888 de oameni. Satul Grinăuți-Moldova a fost menționat documentar în anul 1715.
Comentarii
(0)