|
Salariile miniștrilor vor crește. Cu cît vor fi majorate salariile altor bugetari
De menționat că din 1 ianuarie, salariile demnitarilor de stat vor crește. Majorarea va fi, însă, mult mai consistentă decît cea operată în cazul bugetarilor. Dacă leafa angajaților din sectorul bugetar va crește cu 1300 de lei, majorarea salarială a oficialilor variază între 1800 și 3000 de lei, transmite politik.
Potrivit proiectului aprobat de Guvern, salariul minim brut în sectorul bugetar va crește cu 14%, adică de la 3.500 la 4.000 de lei. Prin urmare, leafa unui învățător, al unui brutar sau asistent medical se va majora cu circa 15 la sută. Dacă în prezent angajatul primește un salariu de 8.787 de lei, din 1 ianuarie, el va ridica 10.087 de lei
Miniștri din Republica Moldova ar putea un salariu de peste douăzeci de mii de lei, anunță ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Potrivit demnitarului, acest lucru este binevenit pentru că miniștri nu primesc salarii în plic și trebuie să fie remunerați corespunzător cu complexitatea și responsabilitatea muncii.
„În Republica Moldova cîțiva ani în urmă s-a hotărît că salariul ministrului, președintelui, prim-ministrului și deputaților trebuie să fie mai mic decît salariul secretarilor de stat. Deci s-a creat acest dezechilibru, pentru a fi exploatat politic ulterior....() Pentru anul viitor s-a revenit la acea valoare de referință care era normală, pentru că miniștri nu primesc salarii în plic, cum se întîmpla anterior și pentru că eu cred că un ministru, președinte, deputat trebuie să primească un salariu care să fie corespunzător cu complexitatea și responsabilitatea muncii...()Acum am în jur de 15 000 și jumătate, iar anul viitor probabil va fi peste douăzeci de mii. Salariul miniștrilor va crește, iar pentru deputați cel mai mult probabil nu, trebuie să verificați. Pentru președinte cel mai mult probabil, nu, din păcate”, a relatat Spatari în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Ministrul a precizat că angajații care activează la companii private trebuie să negocieze cu angajatorul referitor la mărirea salariilor.
„Pentru prima dată salariile în sectorul bugetar vor crește cu o sumă fixă pentru toți. Suma este de 1300 de lei, pentru cei cu venituri mici creșterea procentuală va fi mai mare decît cei cu salarii. Noi încercăm prin acest mecanism să compensăm inflația. Cei care lucrează la privat trebuie să negocieze cu angajatorii și noi avem acest îndemn către angajatorii să fi respectabili și să mărească salariile. E perioadă de criză și sînt companii la care vînzările nu au scăzut, forța de muncă reprezintă jumătate din costurile tale, iar vînzările au crescut pe perioada inflației, iar dacă angajatorul nu a mărit salariile pe perioada inflației, a profitat de acest lucru”, a mai spus el.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1592-1593
- Populația:
- 486 locuitori
Boşerniţa este un sat în componența oraşului Rezina, raionul Rezina. Satul este amplasat pe malul drept al Nistrului la o distanță de 2 km de orașul Rezina și la 102 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 486 de locuitori. Prima atestare documentară certă a satului datează din anii 1592-1593, cu denumirea Borcești.
Comentarii
(0)