|
Românii șantajează Ucraina, folosindu-se de situația grea în care se află
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, la întîlnirea de la București cu omologul său ucrainean, Dmitri Kuleba, printre altele, a exprimat din nou cererea către această țară de a recunoaște "inexistența limbii moldovenești".
Despre acest lucru a anunțat Ministerul român de Externe. Observatorii și experții din Moldova atrag atenție asupra faptului că România își exprimă cererea într-un moment atît de complicat pentru Ucraina, cînd autorităților sale cu siguranță nu le arde a rezolva probleme lingvistice și, de fapt, românii folosesc situația dificilă a Ucrainei și o șantajează, deoarece Kievul depinde acum în mare măsură de ajutorul Bucureștiului. Și nu putem decît să sperăm că autoritățile ucrainene vor menține o poziție înțeleaptă și echilibrată să ia în considerare interesele a sute de mii de moldoveni ucraineni, să respecte Constituția Republicii Moldova și să nu se lăse influențați de unul dintre vecini…
Comentînd cererea României către Ucraina de a recunoaște că limba moldovenească nu există, fondatorul și președintele Mișcării de Tineret "Moștenitorii lui Ștefan", Dumitru Roibu, a menționat că România urmărește o politică evident impertinentă față de Republica Moldova și interesele sale naționale.
El a subliniat că Republica Moldova este un stat independent, cu propria limbă. Moldova, ca stat independent recunoscut de ONU și cu aproximativ 250 de mii de etnici moldoveni în Ucraina, îndeplinește și funcția de protector a intereselor compatrioților din această țară.
"Republica Moldova urmărește o politică pașnică de relații interetnice și de identitate față de minoritățile etnice, fapt pe care conducerea românească l-ar putea învăța de la noi. Noi recunoaștem dubla identitate a limbii noastre, recunoaștem existența limbii române, care este strîns legată de apariția statului român în 1861-1862. Cu toate acestea, Moldova este o țară cu o istorie de aproape 7 secole, iar moldovenii au o identitate puternică care nu poate fi oprită din cauza pașilor fără sens ai autorităților române. Și noi putem contesta existența limbii române, avem și argumente. Dar nu facem acest lucru pentru că avem în aceste momente lucruri mai importante", a spus Dumitru Roibu.
În opinia sa, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul căruia este asigurată protecția moldovenilor în Ucraina, ar trebui să intervină pentru a aduce mai multă claritate cu privire la poziția Guvernului față de moldovenii din Ucraina. "Oficialii de la București destul de des fac schimb de istorii departe de integritate. Cu toate acestea, limba moldovenească există de secole și, desigur, aceste probleme nu pot afecta statutul limbii materne a milioane de moldoveni", a spus Dumitru Roibu.
Reamintim că informații ample despre Etnogeneza moldovenilor, Limba moldovenească, Dicționarul rus-moldo∕român, Apartenența la Națiune, Contribuția moldovenilor la crearea României, Rolul culturii moldovenești la crearea culturii României, De ce nu sîntem români?; Personalităţi marcante ale Moldovei etc. pot fi vizualizate la compartimentul «NOI, MOLDOVENII» a proiectului moldovenii.md.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1807
- Populația:
- 1549 locuitori
Chioselia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ţărăncuţa și Chioselia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cantemir și la 154 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1549 de oameni. Satul Chioselia a fost menționat documentar în anul 1807.
Comentarii
(0)